Det treåriga projektet Sustainable business bridge startade förra året av Energikontor Norr i samverkan med Win, Winning innovation, som har sitt säte i Lund. Syftet är att underlätta för företag som vill skynda på sin hållbarhetsomställning att hitta nya innovativa lösningar, vilket i sin tur kan ge leverantörerna möjlighet att hitta nya kunder och marknader.
– Alla i samhället behöver ställa om i sina verksamheter för att bli mer hållbara. Det är en stor utmaning. Många organisationer har problem som ska lösas, men vet inte exakt hur det ska göras. Samtidigt finns det många innovativa företag som kan leverera bra lösningar, men har man inte sedan tidigare ingångar till större företag så kan det vara svårt att få möjlighet att presentera de lösningar man kan erbjuda, säger projektledaren Inger Edlund Pedersen.
En digital plattform är tänkt att möjliggöra möten och affärer mellan aktörer som inte träffats tidigare.
– Tanken är att den ska bli ett skyltfönster där företag kan presentera sig och sina behov och de som kan leverera lösningar kan hitta nya affärer, säger hon.
Inger Edlund Pedersen tror att företagsvärlden är redo för fler digitala kanaler och möjligheter.
– Vi ligger bra i fas. Pandemin är naturligtvis hemsk, men den har skyndat på digitaliseringsomställningen. Den aspekten har gjort att företag är ännu mer mogna att nyttja plattformer.
Matchingsevents kommer också arrangeras utifrån Wins arbetssätt. De har jobbat under många år med fysiska event och digitala nätverksträffar där de sammanfört innovativa startups med stora etablerade företag. Potentialen att knyta ihop företagsnätverk från Norrbotten med de företagskontakter som Win har i Skåne ökar chanserna att hitta smarta lösningar och nya affärspartners.
Sustainable business bridge befinner sig i utvecklingsarbetet och plattformen ska lanseras i december. Processen med att definiera samt avgränsa och paketera de första företagens behov är påbörjad.
– Det handlar om att fånga upp ett behov som ett företag har signalerat. Att förstå grundverksamheten i bolaget för att sätta behovet i rätt kontext och förstå förutsättningarna. Vi behöver också säkerställa att behovet är internt förankrat, säger Inger Edlund Pedersen och förklarar att det kan handla om alla typer av utmaningar kopplade till företagets interna hållbarhetsarbete.
– Det kan vara allt ifrån vattenreningsfrågor till hur man tar hand om restprodukter i produktionen. Eller hur man kan hjälpa sina underleverantörer att bli mer hållbara.
Projektet pågår till och med 2023, men Inger Edlund Pedersen hoppas på en fortsättning.
– Ambitionen är att hitta möjligheter så plattformen kan finnas kvar. Vi vill bygga upp någonting som kan tillföra ett värde i hållbarhetsomställningen, men också möjligheter till nya affärer och möjligheter för företagen att växa. Med tanke på alla de stora investeringarna som är planerade i Norrbotten och omställningarna som företagen behöver göra tror vi att det finns en plats att fylla för Sustainable business bridge, säger hon.