Mat i det vilda var ingen konst

En tuff kockduell avgjordes ute på Hägnan i helgen.
Årets vildmarkskock skulle laga den mest välsmakande rätten över öppen eld.
Vinnaren blev Eva Esko, ägare till Evas Konstiga Kafé.

LULEÅ2004-08-30 06:30
Härliga dofter spred sig snabbt åt publikens håll när de tävlande började själva tillagningen. På en timme och tjugo minuter skulle de fyra kockarna göra den läckraste maträtten de kunde över öppen eld av bogfläsk, potatis, palsternacka och gul lök som obligatoriska ingredienser. De fick också ta för sig av äpplen, honung, rödbetor, grädde, creme fraicé, ingefära, pepparrot, plommon, kål, sallad, persilja, anis, basilika, citrongräs, morötter, salt, peppar och matlagningsmargarin. Det var fritt fram för fantasin.<br>Ett av de svåraste momenten var kanske att bli färdig med matlagningen i rätt tid. Det gällde att beräkna tiden för de olika matlagningsmomenten och ha rätt temperatur på elden som kockarna själva skulle elda med vedträn. Det rykte och fräste i de heta stekpannorna. Det hackades färgglada grönsaker och rotfrukter och kockarna fick hålla ett högt tempo för att klara av tiden.<br>Framför scenen fanns gott om sittplaster för publiken och många följde tävlingens hela förlopp.<br> ? Det ser gott ut det här, det skulle man ju kunna göra på stekpannan hemma, konstaterade Hans Nordberg, en av dem som följde Eva Eskos kockfärdigheter.<br>Nöjda domare<br>Hon gav sig på flera olika moment i matlagningen och nyttjade dessutom resterna av fläskbogen till att fetta in sin muricka. Det gav pluspoäng.<br> ? Det är riktigt smart att ta reda på allt man kan av den mat man använder. Så gjorde man ju på gamla tider, sade en av domarna i tävlingen, Ola Wallgren.<br>Det var väldigt spännande att gå runt mellan arbetsborden på tävlingen och se vad de fyra tävlande Anna-Carin Burman från Alterdalens Bärodling, Eva Esko ägare till Evas Konstiga Kafé, Arne Olesen, turistsamordnare i Niemisel och Marianne Björn från Drugges Lantbruk och Turism, åstadkom med alla fina råvaror.<br>Domarna gillade förstås själva tävlingsmomentet med provsmakningen bäst och de var mycket nöjda med resultaten. De var särkilt imponerade av vinnaren Eva Esko.<br>Annorlunda mat<br> ? Det var en fantastisk smakupplevelse och en väldigt genomarbetad rätt. Det funkade mycket bra och hon höll tiden så när som på en minut. Hon hade väldigt annorlunda mat och en ganska vågad rätt för att lagas på öppen eld, sade domaren Magito Kathrun, lärare på Hotell och Restaurang.<br>Vinnaren gladde sig.<br> ? Det var väldigt roligt. När tävlingen var klar fick publiken som följt det hela också provsmaka. Det var uppskattat och på så sätt blev de mer delaktiga, sade Eva Esko.<br>Priset blev en blombukett och två platser till årets julbord.<br>Årets vinnande recept<br>- Vildmarksmat av Eva Esko<br>Rårakor med potatis, palsternacka och rotselleri, smaksatt med salt och peppar<br>Gryta av bogfläsk i tärningar stekta med äpple, lök och curry och grädde på slutet, smaksatt med salt och peppar<br>Knyten i folie med äpple, lök tunna morotsskivor som kokades i glöden och sedan rördes ihop med creme fraiché <br>En klick persiljesmör gjord på bladpersilja. Rätten serverades i djupa trätallrikar och rätten toppades med färska kryddor som rosmarin, basilika och bladpersilja.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om