S.M.A.R.T är vad kostekonomen Ulrica Rutqvist önskar att eleverna i Luleå kommun ska äta. Större andel vegetabilier, mindre "tomma kalorier", andelen ekologiskt ökar, rätt kött och grönsaker samt transportsnålt är vad som står bakom förkortningen.
- Det ligger i tiden att tänka på kropp och miljö, säger Ulrica Rutqvist som ligger bakom projektet.
Vegetariskt
Menyn som hon har satt ihop under veckan består bland annat av vegetarisk lasagne och lammfärssoppa.
- Vi har två vegetariska måltider i veckan, vilket vi inte brukar ha. Sen är det alltid en fiskrätt, och varannan vecka en soppa. Så vi fick bygga menyn från det, säger hon.
Enligt Rutqvist har elevernas omdömen varit mestadels goda.
- Många uttryckte bland annat att lasagnen var så god att den borde vara på den ordinarie matsedeln.
"Smakade grönsaker"
När Norrbottens-Kuriren går runt i Starens matsal är det blandad kritik som ges.
- Det är väl inte så speciellt. Soppan var god men lasagnen smakade bara grönsaker. Men jag antar att det är bra med variation, säger 18-årige Petter Roslund.
- Jag tycker veckan har varit bra och det här är jättegott. Nu smakar maten, vilket den inte brukar göra, säger 17-åriga Lovisa Kobylak medan hon fyller på djuptallriken.
Utöver att tänka på de positiva saker som klimatsmart mat medför till miljön menar Ulrica Rutqvist att ungdomars matvanor kan bli bättre.
- De äter mycket skräpmat som pizza och hamburgare. Nu vet inte jag hur mycket det pratas om kost i klasserna men det ligger väl i utbildningen, menar hon.
Även nästa termin kommer det hållas en temavecka, men om det blir en S.M.A.R.T-vecka eller något annat är ännu inte bestämt.