Mästerligt klipp

Hon misslyckades med att komma in på basketgymnasiet.
Men Olivia Jonsson blev en vinnare ändå – som frisör.
Efter segern i SM jagar hon nu en plats i frisörlandslaget.
– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, säger 17-åringen.

Frisören Olivia Jonsson från Luleå var enda norrlänning på plats när hon knep guldet på Skol-SM. Nu siktar hon på en plats i det svenska frisörlandslaget.

Frisören Olivia Jonsson från Luleå var enda norrlänning på plats när hon knep guldet på Skol-SM. Nu siktar hon på en plats i det svenska frisörlandslaget.

Foto: Göran Ström

Luleå2013-05-26 13:39

Årets tävlingar i Skol-SM avgjordes i Linköping och Olivia Jonsson var unik redan innan hon kammat hem guldmedaljen. Luleåtjejen var enda deltagaren med hemmadress norr om Stockholm.

Som enda norrlänning blev hennes väg till finalen därför lite annorlunda. I normala fall är det en klasstävling och en regionfinal som gäller för att kvalificera sig. Men Olivia som

inte hade någon att tävla mot i den här delen av Sverige fick i stället skicka in bilder på sina klippningar till tävlingskommittén för visa vad hon kan.

De gillade vad de såg och Olivia lyckades ta sig hela vägen till SM-­finalen utan ett enda klipp framför motståndare och domare.

Totalt 170 stycken gjorde upp om medaljerna i årets arrangemang.

I Olivias tävlingsklass ingick 25 stycken andraårselever.

24 från södra Sverige.

Och Olivia från Norrbotten.

Tävlingsmomenten var uppdelade i två deltävlingar: herrföning på max 30 minuter och damklippning (trendcut) på max 60 minuter. Resultaten bedömdes av internationella domare som främst tittade på form och teknik.

– Domarna går inte runt och kollar medan man arbetar och det är rätt skönt. De är nog nervöst ändå, säger Olivia.

Efter herrföningen låg hon på en delad förstaplats. Sedan följde en timmes vila innan det var dags för avgörandet.

Olivia som varit nervös under dagen tyckte det kändes bättre när tävlingen startade.

– Jag var väldigt fokuserad och det kändes bra. Jag var nöjd med det jag hade gjort och hade inte kunnat göra ett bättre resultat. Det var en intensiv dag och efteråt var man helt slut.

Hon hade tävlingspuls och hela tiden en känsla av att hon låg i tidsnöd.

Olivia tyckte att allting tog för lång tid.

Men hon hade fel.

När tävlingen var över fick hon vänta en timme innan domarna var överens om hur medaljerna skulle fördelas. En väntan som gjorde henne nervös igen.

Glädjen var stor när det till slut stod klart att Luleåtjejen fått högsta betyg av

domarna i den sista klippningen och bärgat guldet till Norrbotten. En härlig revansch för bronsplatsen hon hamnade på som förstaårselev 2012.

– Det var så skönt när de ropade ut mitt namn som segrare, säger Olivia som menar att hon hela vägen slog ur underläge. Frisöreleverna från södra Sverige har mer tävlingsrutin eftersom de är fler och har fler tävlings­möjligheter.

Några gånger under sin tid som frisörelev har Olivia fått chansen att träna tillsammans med frisörlandslagets coacher Anneli Palmgren och Roger Svensson. En ovärderlig erfarenhet menar hon.

– Hade jag inte fått den möjligheten hade jag inte haft en chans att vinna. Här uppe finns det ingen som kan tävlingsgrenarna lika bra som dem.

Olivia började spela basket som åttaåring i Sunderby SK och det var mellan korgarna hon tänkte bli den stora stjärnan. Efter Sunderby SK följde en tid med BK Gladan innan Olivia hamnade i Luleå Stars där hon först fick en träningsplats innan hon tog en ordinarie plats i truppen. Hon har nu varit i klubben i tre år och tycker fortfarande att det är lika roligt – trots att det börjar bli svårt att få tiden att gå ihop. Det är mycket fokus på hår just nu och frisöryrket är något hon satsar på till hundra procent.

Hon sökte till basketgymnasiet i Luleå men lyckade inte komma in.

– De kändes som en signal för att det var frisöryrket jag skulle satsa på.

Var det jobbigt att inte komma in på ditt förstahandsval?

– I början kändes det tråkigt men jag gick vidare ganska snabbt och bestämde mig för att bli bäst på frisöryrket i stället.

Vad är det du gillar med basketen?

– Det är kul att vara i ett lag. Till skillnad mot att vara frisör så gör man

någonting tillsammans och det är mer gemenskap. Och sedan är det ju en

riktigt rolig sport.

– Men det är jäkligt kul att få tävla ensam också och få känna att det är jag som har gjort det här alldeles själv.

Är du en utpräglad tävlings­människa?

– Ja verkligen. Jag har fått det med mig ända sedan jag var liten. Hela min familj är likadan och eftersom jag idrottat hela mitt liv så har man fått mycket tävlingsinstink därifrån. Jag ställer ju bara upp i en tävling för att vinna, något annat finns inte

Luleåtjejen kommer att försöka kvala in till nästa års frisör-SM och samtidigt försöka ta en plats i landslagets träningsgrupp som åker land och rike runt och försvarar de svenska färgerna.

Förutom SM finns det förhoppningar om att jaga fler medaljer på Nordiska mästerskapen, EM och VM.

– Det har ju gått bra för mig och jag vill fortsätta tävla. Jag har ju lyckats skapa mig ett liten namn nu, säger Olivia Jonsson.

Olivia Jonsson

Ålder: 17.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Bor: Luleå.

Studerar: Frisörlinjen i Luleå.

Jobbar: Mammas frisörsalong Annelis Hårdesign.

Intressen: Frisöryrket, basket, slalom.

Ser på tv: Sport och mode.

Läser: Mode­tidningar.

Framtidsplaner: Ta en plats i frisörlandslaget.

Meriter som frisör: SM-guld 2013, SM-brons 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om