Mästerkocken kom och rörde om i grytorna

Aldrig är det väl så kul i köket som när det kommer ett riktigt superproffs.
Det får eleverna på populära restaurangprogrammet på Bergnässkolan erfara varje år. För då gästar en vinnare i tävlingen Årets kock skolan och ger elever och lärare en praktisk och verbal inspirationsdag.
En krydda som man lever på länge!

LULEÅ2005-05-20 06:30
? De här besöken, en gång om året, betyder jättemycket för eleverna och även för oss lärare som får fräscha upp våra kunskaper säger entusiastiske läraren Kathrun Magito och hennes kollega Hans Larsson är två av fem lärare på programmet som håller i kockbesöket. <br>I år var det mästerkocken Christian Hellberg från Göteborg, Årets kock 2001, som gav ungdomarna i årsklass 2 nya ideér och kunskaper vid grytorna. Det jobbades frenetiskt med såser, hummersoppa, läcker toast och halstrad västerhavstorsk när Kuriren gjorde ett nedslag i skolköket.<br> ? Jag har varit här förut och det är trevligt. Och jag måste säga att eleverna häruppe är väldigt ambitiösa och intresserade. Mer än de som kommer från storstäderna. Att storstäderna ofta placerar sig bra i mattävlingar är sant, men då ska man betänka att ofta är de som vinner visserligen boende därnere, men de är norrlänningar i grunden, berömmer Christian Hellberg.<br>Många drömmar<br>Så Lina Räty, Andreas Sundqvist, Lisbeth Edlund, Nesrin Gabrail, Thomas Lindfors och Fredrik Klasson och alla andra elever på programmet klass två kunde verkligen sträcka lite extra på sig. Att få framgång i yrket är målet förstås för dessa unga matmänniskor. Det är många drömmar och förhoppningar som rörs ned i grytorna tillsammans med ingredienserna.<br> ? Jag kommer inte att ha fullständiga betyg men jag satsar på köksämnena, säger Fredrik Klasson som tänker sig en framtid på någon fin krog söderut i Sverige. Om utlandet skulle kalla så är han inte heller främmande för det.<br> ? Man måste satsa ambitiöst, menade Fredrik som berättade att han verkligen skulle jobba för att visa vad han kan. Det är en inställning som mästerkocken också skriver under på:<br> ? Ja, man måste jobba ambitiöst och målmedvetet. När jag började min bana så hände det att jag jobbade gratis, bara för att få chansen att vara med, förklarar Christian Hellberg som driver krogen Bryggan på Västkusten.<br>Och hans koncept har nog varit lyckat. Inom kort reser han ut med Sveriges handelskammare till Schweiz. Då handlar det om att visa upp vad det svenska köket har att erbjuda vilket i det gastronomiska världen rankas i världsklass.<br>God middag<br>Avslutningen på matlagningsdagen med Christian Hellberg mynnade ut i en middag med allt gott man lagat till under dagen. <br>Och om ni undrar vad som fanns på matbordet ? smaka på detta:<br>Löjromstoast med sojaschalottenlöksalsa och limeyoggi, parmesanfriterade pilgrimsmusslor serverade med melon/tomatsalsa och tryffeldipp, skummig hummersoppa thai style serverad med chilistekt hummer och så halstrad rimmad västerhavstorsk serverad med tomat/timjanmojjo samt potatispuré med lime och vitlök.<br>Och efterrätt förstås ? friterad banan med citrondipp.<br><br>elsa.rensfeldt@kuriren.com<br>0920-375 72
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om