Måste neka vikariatet om annat ger fler timmar
Högst 75 dagar, sedan är ersättningsdagarna slut. Begränsningen av möjligheten för deltidsanställda att få arbetslöshetsersättning infördes för att stimulera intresset för att jobba heltid. Men förändringen kan ha oväntad verkan. I stället för fler i jobb kan det bli tvärtom. En förskola som har behov av en vikarie löper risk att bli helt utan. Även om vikarien tackat ja.
Så blev hon kontaktad av en förskola där hon varit tidigare. De ville ha henne varje dag i en hel arbetsvecka, sex till åtta timmar per dag.- Det var ju mycket bättre. Jag ringde vikarieförmedlingen och berättade om förskolan som ville ha mig hela veckan så jag måste tacka nej till de enstaka dagarna, men det skulle jag inte ha gjort. Jag fick höra att jag måste ta det jag redan fått från dem. Och dessutom, det fanns vikarier som var så tjorviga, att de hade slutat att ringa till demAnnika bestämde sig för att kontakta sitt fack, Lärarförbundet.Där fick hon besked om att hon hade rätt att säga nej, om ett bättre erbjudande gavs. Det vara bara att gå dit där hon fick mer tid. Annika ringde till vikarieförmedlingen igen och berättade vad ordföranden Ewa-May Hedenström sagt.Nu accepterades hennes avsägelse gällande deltidsvikariatet i två dagar fast på nåder.- Jaja, det är ett undantag för den här gången, fick jag veta.- Så nu vill jag att alla ska veta vad man har rätt till! Därför vänder jag mig till Kuriren så att alla andra vikarier får reda på att man har rätt att ändra sig, säger Annika. Ewa-May Hedenström säger till Kuriren att en person utan att riskera en anmälan till a-kassan, har rätt att tacka nej till ett jobb på deltid om en högre sysselsättningsgrad erbjuds.Fler heltider
Hon hoppas samtidigt att problemen ska minska eftersom Luleå kommun nu beslutat att heltider ska vara det normala, inte deltider. Dessutom kommer vikarieförmedlingen att få ett nytt datasystem, där önskemålen från dem som söker vikariat att föras in, bland annat vilka områden de vill jobba i samt uppgifter om Laslistan. I slutet av året kommer det nya datasystemet, och förskolan blir först. Sedan följer grundskolan och gymnasieskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!