Nybildade, hårt invandringskritiska AFS hoppas på att komma in i riksdagen vid höstens val och gör nu en landsomfattande turné (se faktaruta). Precis som vid SD:s torgmöte på Gula paviljongen för en vecka sedan hade Luleås antirasister mobiliserat inför partiets besök under måndag eftermiddag.
– Vi vill upplysa om vilka AFS verkligen är, dra av masken på dem. Bakom deras ”gulliga Sverigehjärtan” döljer sig ett halvnazistiskt parti. AfS:s valprogram har mycket gemensamt med Nordiska motståndsrörelsen, säger Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisternas förstanamn på kommunlistan.
Protesterna var ännu mer massiva och samordnade än när Jimmie Åkesson talade och polisen hade utökat avspärrningarna som utgjorde en stor del av Gågatan. Men de ideella organisationer som deltog, tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna, hade inte ansökt om tillstånd om att anordna en allmän sammankomst.
–Vi upprättar en anmälan för brott mot ordningslagen, så får vi försöka utreda vem som anordnade och har varit drivande i detta, säger Patrik Hellberg, lokalpolisområdeschef, som i övrigt tyckte att antirasisterna skötte sig inom lagens råmärken.
40-åriga Malin Hsiung, ägare av Restaurang Goodwill och med två barn med kinesiskt påbrå, var chockad över att främlingsfientliga AFS fick hålla sitt torgmöte.
– Jättetråkigt. Varför ska bara invandrare få skulden för att systemet har kollapsat? Samhället måste bli hårdare med att dra gränsen för vad som ingår i en demokrati, sa småbarnsmamman med tårar i ögonen.
Samtidigt är hon kluven till att så många motdemonstranter och antirasister sluter upp för att protestera.
– Det kanske vore bättre att bara ignorera såna här partier? Nu får de i stället en massa uppmärksamhet och ”reklam”.
Ett 70-tal sympatisörer och även nynazister kom för att lyssna på talen av AFS:s representanter, däribland avhoppade SD:aren Jeff Ahl från Boden. Han och partiledaren Gustav Kasselstrand ägnade en stor del av talen åt att utmåla invandringen som roten till allt ont i samhället, samtidigt som de ifrågasatte det politiska etablissemanget och medierna, på samma sätt som exempelvis Donald Trump gör i USA.
Efteråt utvecklade Gustav Kasselstrand sina tankegångar gällande partiets huvudfråga – den så kallade Återvandringen, partiets tänkta tvångsdeportering av drygt 500 000 människor på sex år.
– Om vi hade haft en selektiv invandringspolitik, då skulle vi inte behöva någon återvandring.
Vad menar du med selektiv invandringspolitik?
– En politik som endast tar hit personer som är kapabla att bidra till det svenska samhället.
Så solidaritet för flyktingar från krigs- och terrordrabbade områden ska inte få existera?
– Det är inte vårt ansvar att lösa alla världens problem. Varför ska vi ta hit analfabeter, till exempel?
Hur ska ”återvandringen” ske i praktiken?
– Vi vill inrätta myndigheten Återvandringsverket som tar hand om detta. Det handlar främst om personer som har begått brott eller personer som belastar välfärden, kroniska bidragstagare, och folk som vägrar att lära sig svenska.
Många anser att er politik utgör till hets mot folkgrupp.
– Vi vill inte kicka ut människor för att de tillhör en viss folkgrupp, återvandringen gäller bara de som inte har bidragit till den svenska samhället.
Gustav Kasselstrand ifrågasätter samtidigt brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.
– Det är inte en del av yttrandefriheten. Varför ska man reglera vad människor får säga?
Är det inte fel att kränka personer av en annan hudfärg?
– Hets mot folkgrupp-lagstiftningen är inte legitim, den skrämmer folk till tystnad. Visst kan saker som sägs kränka, men jag tycker att yttrandefriheten är helig. Debatten i USA är mycket mer levande, eftersom de inte har samma lagstiftning.
Luleås antirasister anklagar er för att vara ”halvnazister”. Hur vill du bemöta det?
– Såna epitet biter inte på mig, jag har kallats nazist och rasist i hela mitt liv, säger Gustav Kasselstrand, AFS:s partiledare.