Mässa med mat i massor

I går slogs portarna upp för årets Hem-mässa på Arcus i Luleå. Mat och matlagning är ett populärt inslag.
- Matlagning fascinerar och det finns ett stort publikintresse, säger TV-kocken Anders Dahlbom, som bjöd på en uppskattad matlagningsshow.

LULEÅ2006-05-06 06:00
Mässan för hemintresserade fortsätter att locka en stor publik. Den har stadigt omkring 20.000 besökare, fördelade på tre mässdagar. Konceptet är en utveckling på 80-talets Hushållsmässa. I år firas 20-årsjubileum.
- Det har givetvis hänt mycket på den här tiden. Inte minst publikmässigt, säger Leif Renholm, projektledare på Luleå Mäss & Kongress.
- Den har växt hela tiden och blivit en renodlad hemmässa. Det finns uppenbarligen ett stort intresse för hemmet, konstaterar han.

Ernst inspirerade
I år finns bland annat inredningsgurun Ernst Kirschsteiger på plats för att inspirera och ge råd till besökare. Miljömedvetna villaägare kan passa på att lära sig mer om biobränsle och solvärme.
Nere på huk bakom en skärmvägg hittar vi målaren Jessica Forsehag från Luleå. Hon demonstrerar en ny teknik för dekormålning.
- Det här är en ny produkt som man spacklar fast på väggen, säger hon och visar hur det går till.
Jessica har arbetat som målare i 20 år och kan intyga att intresset för både hantverk och heminredning ökat. Och när det gäller renovering i hemmet är det ofta kvinnorna som har idéerna om vad som ska göras, menar hon. Därför har hon nu börjat ge kurser för kvinnor som vill lära sig att måla.
- Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp. Hantverket kan man alltid lära sig, säger Jessica, som i går var på mässan för att lansera kursen Kan själv.
Ett populärt inslag på årets mässa är mat och matlagning. TV-kocken Anders Dahlbom fanns på plats för att laga mat inför mässpubliken.

Alla gillar mat
- Matlagning har ett allmänintresse och ligger många nära, var hans enkla förklaring till det växande matintresset. Och i dag finns det ett stort intresse även för utrustning och tekniken kring matlagning, sade han innan han tog plats bakom grytorna.
Sylven Markgren och Kicki Johansson hade rest från Skellefteå för att besöka mässan. De satt i publiken när Anders Dahlbom intagit scenen för att på blott 20 minuter trolla fram en trerättersmeny.
- Jag lagar mycket mat hemma och det är alltid kul att få lite nya tips, sa Sylvan Markgren, innan showen startade.
- Och visst är det viktigt med bra redskap och utrustning i köket, tyckte väninnan Kicki Johansson. Man vill ju ha bra knivar och pannor.
Under tiden slet Dahlbom hårt bland kastrullerna och grytorna i det lilla scenköket, för att klara uppdraget i tid. Den smakfullt upplagda maten lottades sedan ut till några tursamma besökare. Eller vad sägs om varmrätt bestående av grillade lammkotletter med mandelpotatis och rosmarinsås?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om