Mässa med massa mat
Ärtskott, köksredskap, bröd, bordsvatten, kaffe och whisky. Restaurangbranschens alla aktörer och leverantörer från hela Sverige fanns på plats när den första upplagan av Krögardagen ägde rum i Luleå på tisdagen. - Det här är ett nytt koncept som vi hoppas att krögarna ska gilla, säger Margit Boström, VD för Luleå Mäss & Kongress.
- Det är dessa företag som är målgruppen för den här mässan, berättar Margit Boström.
Konceptet som används på Krögardagen är så kallad matchmaking. Beställarna av varor får i förväg boka tid med den eller de leverantörer de vill träffa.
- Vi vet att krögarna inte har så mycket tid. Här får de 20 minuter med varje utställare och på så sätt säkras kvaliteten i besöket, menar Boström.
Mannerström
Mötena kombineras med seminarier och rundvandring i vanlig mässmiljö. Ett 40-tal utställare/leverantörer fyllde Pontus A-hall på tisdagen och bland föreläsarna fanns mästerkocken Leif Mannerström.
Janne Olsson från Lime frukt och grönt i Helsingborg visade och bjöd på ärtskott, rödbetsskott, hallon, jordgubbar och annat ätbart från växtriket.
- Användandet av olika slags skott, blommor och andra udda grejer har exploderat de två senaste åren, säger han och låter Kurirens utsända smaka på ett blad från röd ängssyra.
Det mesta av Olssons varor odlas i svenska växthus eller importeras under vinterhalvåret. På sommaren odlas grönsakerna och frukten huvudsakligen utomhus.
Udda tomater
Både restauranger och butiker tillhör Limes kundkrets som sträcker sig från Gällivare till sydligaste Skåne.
Janne Olsson berättar att tomater med udda form, smak eller färg blivit en stor succé på senare tid.
- Vanliga tomater är det snart ingen som köper, säger han.
Eget vatten
En annan av utställarna är Per Hedman från Hedmans partiaffär. Hans företag är dessutom med och arrangerar Krögardagen tillsammans med Luleå Mäss & Kongress.
- Jag hoppas att det här blir ett återkommande arrangemang. det är ett billigt sätt för mindre restauranger att få se nyheter.
Hedmans är en fullsortimentsgrossist som säljer allt som ett branschföretag kan behöva och företaget har dessutom ett eget källvatten.
- Vattnet kommer från en källa med naturligt källvatten som håller plus två grader året runt, säger Hedman.
Krögaren Thomas Lidberg brinner för mat och dryck och han menar att Krögardagen är precis vad Luleå behöver.
- Det händer mycket i stan just nu, mycket nytänkande och många restauranger och kaféer. Dessutom har vi fått Kulturens hus som kommer att bli en stor motor för näringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!