Marsch för alla mödrar

Barnvagnsmarschen ska uppmärksamma mödradödlighet världen över. RFSU tar avstamp i Stadsparken i Luleå och marscherar genom centrum.

Marscherar. Barnvargnsmarschen genomförs på flera platser i länet.

Marscherar. Barnvargnsmarschen genomförs på flera platser i länet.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-11 13:13

Rätten till en säker förlossning och att överleva sin graviditet är målet med barnvagnsmarschen som på lördagen uppmärksammas över hela landet. Parvin Jabbari är en av arrangörerna inom RFSU i Norrbotten.

– En säker förlossning och kvinnans rätt till sin egen kropp och fri abort. Vi marscherar för alla kvinnor i hela världen. Även om vi bor i Sverige, och det är väldigt säkert att föda barn här, får vi inte glömma bort hur det är för kvinnor på andra platser, säger hon.

Sara Jonsson går med i marschen. Hennes dotter Alice sover i barnvagnen som har smyckats ut med ett överdrag från RFSU. Eftersom hon själv födde Alice för drygt fyra månader sedan så har hon tänkt på mödrars situation över världen.

– Jag var ju nervös eftersom det var mitt första barn. Men jag kände samtidigt att personalen på Sunderbyn hade koll. Jag var mer orolig för barnets skull, att hon skulle dö inne i magen eller så. Min säkerhet var jag inte orolig för, men så är det ju inte för alla, säger hon.

Johan Lauritsen och Carolin Blomqvist var också i Stadsparken tillsammans med sin snart tvååriga dotter Noelia. De tycker också att det är en viktig fråga att ta upp.

– Vi är här för att uppmärksamma mödradödlighet. Det ligger ju närmare nu när man har ett eget barn, säger Johan Lauritsen.

Att förlossningsavdelningen i Sollefteå lades ner nyligen ligger färskt i minne för Parvin Jabbari. Och hon ser det som ett bakslag för regionen.

– Vi i Norrbotten har ett distansproblem, och många blivande mammor känner en oro inför förlossningen just på grund av det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om