Docenten: "Hjälper inte mot bostadsbristen"

Fri hyressättning kan höja hyrorna i Luleå med över 40 procent, enligt Hyresgästföreningen. Höjningen leder på sikt till högre kostnader för samhället och en ökad segregation bland invånarna, varnar forskaren Lars-Fredrik Andersson.

Fri hyressättning kan påverka hela hyresmarknaden, menar Lars-Fredrik Andersson. Bilden är tagen i bostadsområdet Malmudden.

Fri hyressättning kan påverka hela hyresmarknaden, menar Lars-Fredrik Andersson. Bilden är tagen i bostadsområdet Malmudden.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-06-27 07:00

På torsdagen meddelade Centerledaren Annie Lööf att hon släpper kravet på fri hyressättning. Frågan fällde på tisdagen statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning.  Redan innan förslaget om fri hyressättning presenterades kom en rapport från Hyresgästföreningen, som har låtit göra en undersökning om hur marknadsmässiga hyror påverkar hyresnivåerna i nio städer. I Luleå uppskattas hyrorna höjas med i genomsnitt 43 procent. 

Lars-Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet och frilansare för den oberoende tankesmedjan Arena idé, ligger bakom en annan rapport, Bara för de rika, som analyserar effekten av vad fri hyressättning skulle innebära i Stockholm. Enligt honom skulle effekterna bli liknande även i Luleå. 

– Det skulle medföra ännu större svårigheter för de som redan i dag har svårt att få bostad, som unga och utrikesfödda personer. 

Ett argument om varför fri hyressättning inte kommer att få några större effekter utanför storstäderna är att den bara ska tillämpas i nyproduktion. Enligt organisationen Fastighetsägarna utgör den bara en procent av alla hyresrätter.  Men enligt Lars-Fredrik Andersson kommer hela hyresmarknaden att påverkas.

– På sikt byts ju hela beståndet ut. Enligt förslaget ska det också vara möjligt att till exempel bygga nytt på en vindsvåning och räkna hela fastigheten som nyproduktion. Det finns givetvis starka incitament för fastighetsägare att göra så här. 

Argument för en fri hyressättning är bland annat ökad valfrihet för hyresgäster, men också att det skapar större säkerhet i byggprojekten och stimulerar fastighetsbolag att bygga mer. 

Fri hyressättning har i andra länder som exempelvis Finland lett till att människor inte har råd att bo. Då har statliga och kommunala subventioner blivit nödvändiga. Det blir kostsamt för samhället, menar Lars-Fredrik Andersson. 

– En social bostadssektor kan givetvis också vara ett stigma för de som måste bo så.

Fri hyressättning kan också öppna upp för fler oseriösa fastighetsägare.

– I dag måste man ändå visa som fastighetsägare att man gjort något för att kunna motivera en hyreshöjning. Med fri hyressättning kan fastighetsägare i en situation där det råder bostadsbrist sätta höga hyror även för lägenheter av dålig kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!