Märket cementerar orättvisa löner

Visions ordförande Annika Strandhäll ifrågasätter att industrin sätter gränsen för andra facks lönehöjningar. – Vår sektor kan aldrig komma ikapp.

INSPIRATIONSDAG. Visions förbundsordförande Annika Strandhäll besökte Luleå på måndagen och träffade medlemmar på en inspirationsdag.

INSPIRATIONSDAG. Visions förbundsordförande Annika Strandhäll besökte Luleå på måndagen och träffade medlemmar på en inspirationsdag.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-12-02 14:33

Vision försöker förändra de strukturella löneskillnader som finns på den svenska arbetsmarknaden. En IT-tekniker som arbetar i en kvinnodominerad sektor som en kommun tjänar tusentals kronor mindre än en IT-tekniker som arbetar inom en mansdominerad sektor.

Vad kan Vision göra åt det?

– Ett krav vi har lyft är att man måste förändra uppdraget till Medlingsinstitutet, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande för Vision när hon är på besök i Luleå för att träffa medlemmar.

Medlingsinstitutet bevakar det så kallade märket på svensk arbetsmarknad, att övriga fack inte ska få ut mer i löneökning än vad industrifacken fått.

– Den bevakning som Medlingsinstitutet ägnar sig åt innebär de facto att de jättestora löneskillnaderna som finns på svensk arbetsmarknad cementeras i varje lönerörelse, vilket innebär att vår sektor kan aldrig komma ikapp. Då måste man lägga ett tydligt jämställdhetsuppdrag på Medlingsinstitutet att tillsammans med parterna se över vilka mått och steg man måste vidta för att få bort de här skillnaderna, säger Annika Strandhäll som också är ledamot av regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet.

Anställda i offentlig sektor betalas med skattemedel och små kommuner brottas med vikande skatteunderlag.

Hur löser man det problemet?

– Jag är helt medveten om att det ser ut på det sättet. Hela den offentliga sektorn står inför enormt generationsskifte, man ska rekrytera 420.000 medarbetare fram till 2020. Tror du att du ska kunna rekrytera och konkurrera om duktiga medarbetare, om du inte har för avsikt att betala vettiga löner till dem?

Kommuner har redan i dag svårt att rekrytera tekniker och ingenjörer, därför att man inte betalar konkurrenskraftiga löner tillägger hon.

– Då kanske man måste fundera över strukturen när det gäller kommuner i Sverige och hur liten en kommun kan vara för att klara av sitt uppdrag, säger Annika Strandhäll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!