Galärens markanvisning stoppad – ärendet kan överklagas

Beslutet om Galärens direktanvisning av mark i Kronandalens centrum stoppades. Nu ska ärendet kompletteras. Sjukvårdspartiets gruppledare Dan Ankarholm tror att kommunen begår lagbrott om beslutet tas.

Beslutet om Galärens direktanvisning för ett attraktivt markområde i Kronandalens centrum är stoppat tills vidare. Ärendet ska kompletteras juridiskt. 2017 tecknade kommunen ett avtal med fastighetsbolaget som kunde ge Galären rätt till en direktanvisning.

Beslutet om Galärens direktanvisning för ett attraktivt markområde i Kronandalens centrum är stoppat tills vidare. Ärendet ska kompletteras juridiskt. 2017 tecknade kommunen ett avtal med fastighetsbolaget som kunde ge Galären rätt till en direktanvisning.

Foto: Petra Älvstrand/montage

Luleå2021-04-19 19:00

– Jag har gått igenom den juridiska frågan och kommit fram till att ett beslut strider mot både likställighetsprincipen i kommunallagen och objektivitetsprincipen i regeringsformen, säger Ankarholm.

Vi har tidigare granskat det avtal som kommunen skrev med Galären 2017, där fastighetsbolaget tog på sig att hjälpa kommunen med planering av Kronandalens centrum. I utbyte kunde Galären tilldelas en direktanvisning av mark, som bolaget får köpa till fastlagd marktaxa.

undefined
Det markområde i Kronandalens centrum som Galären ansökt om markanvisning till fanns inte med i det utbud som andra bolag fick anmäla intresse för.

När kommunen öppnade upp för intresseanmälan deltog inte Galären. De kvarter som kom ifråga gick till tre andra bolag. Senare ansökte Galären om direktanvisning för ett kvarter som inte tidigare erbjudits. Där vill man bygga livsmedelsbutik och bostäder.

Avtalet kritiserades av Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, som ansåg att kommunen medvetet försökt kringgå lagstiftningen med luddiga formuleringar. Hon uppgav vidare att i samma stund som Galären får sin direktanvisning ska det ses som en betalning, och innebär att kommunen kringgått LOU (lagen om offentlig upphandling).

Detta var hösten 2020. När ärendet beretts färdigt och beslutet om direktanvisning skulle hanteras i kommunstyrelsens arbetsutskott förra måndagen blev det stopp.

undefined
"Kommunen behandlar inte alla företag lika när man gör på det här sättet. Om det inte skulle vara olagligt är det i alla fall omoraliskt", säger Dan Ankarholm.

– Varken tjänstepersoner eller kommunjurist hade tänkt på de två principer som jag lyfte fram. Kommunen ska därför hämta in ny information från Sveriges kommuner och regioner (SKR), säger Ankarholm.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) drar inga stora växlar av att ärendet ska kompletteras.

– Tjänstepersonerna har haft muntliga dialogmöten och kollat upp allt. Vi ska se till att vi får detta skriftligt och att det juridiska läget reds ut. Men varken kommunjurist eller upphandlingsjurist anser att det handlar om en betalning, säger Sammeli.

undefined
Kommunalrådet Carina Sammeli (S) är trygg med att beslutet är lagligt.

Är du trygg med beslutet?

– Ja, jag är det. Kommuner har rätt att tilldela direktanvisning.

Dan Ankarholm överväger att överklaga till förvaltningsrätten.

– Om SKR anser att det finns risk att beslutet upphävs vid en prövning och kommunstyrelsen ändå tar beslutet kommer jag överklaga. Kommunledningen ska inte få komma undan med det här. I stort sett samma situation gäller nämligen för kvarteret Bävern, gamla brandstationstomten, som är en av Luleås mest attraktiva tomter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!