Markambulanser får ta över helt
Även ambulanshelikoptrar och ambulansflyg drabbas av flygstoppet. - Det här lever vi med året runt, säger Erna Holmgren, chef för ambulanssjukvården vid Sunderby sjukhus.
INTE OVANLIGT. Enligt Erna Holmgren är situationen att flyg saknas inte alls så ovanlig som man kan tro. Svåra väderförhållanden kan till exempel göra det omöjligt att landa eller lyfta med flygplan och helikoptrar. "Kan vi inte använda flyget så tar vi markambulanser", säger hon.
Foto: Nisse Nilsson
Det förekommer också att man väntar med att transportera en patient - om det är möjligt - i väntan på att vädret ska bli bättre. - Dessutom är det så att det finns tillfällen då patienternas tillstånd inte tillåter att vi transporterar dem med flyg. Holmgren säger också att det inte alltid är en tidsvinst med flyg. - I bland kan det till och med ta längre tid. Värst är ändå situationen för invånarna i de norra delarna av Norrbotten. Kvalificerad vård
Skulle någon bli riktigt sjuk eller allvarligt skadad och snabbt behöver få kvalificerad vård så kan det bli besvärligt att klara transporterna på marken. - Det kan hamna i ett annat läge för de som bor i Gällivare och Kiruna, säger Holmgren. Om flygstoppet varar i flera dagar kan det förstås få konsekvenser för patienterna.
En ambulanshelikopter finns stationerad i Gällivare för insatser i fjällregionen och annan extrem glesbygd. Helikoptern används även för ambulanstransporter inom och utom länet. I samverkan med övriga landsting i Norra sjukvårdsregionen har Norrbottens läns landstinget tillgång till två ambulansflygplan för transporter inom och utom länet. Flygplanen är stationerade i Umeå i Västerbotten. Under 2009 var ambulanshelikoptern i Norrbotten ute på 374 uppdrag och 1.126 patienter transporterades med ambulansflyget.
Källa: Landstinget
Källa: Landstinget
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!