Maritha Meetz valdes till ny ordförande för utbildningsnämnden på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen. Meethz efterträder Emma Engelmark som avsagt sig uppdraget eftersom hon ska bli regionchef på svenska ESF-rådet.
Meethz är för närvarande ordförande för miljö- och byggnadsnämnden och får nu ansvaret för en betydligt större verksamhet, förskolan och grundskolan.
– Jag har ju suttit i BUN förut så skolfrågorna är inte nya på något som helst sätt för mig. Jag är lärare i botten. Skolans värld har alltid fascinerat mig. Jag tyckte om skolans värld.
Meethz säger att hon jobbade som lärare på 1980-talet, därefter har hon jobbat på universitet och i domkyrkoförsamlingen som pedagog. En tid satt hon i både barn- och utbildningsnämnden och gamla byggnadsnämnden.
Maritha Meethz hade enligt säkra källor ett brett stöd i partiet och var nominerad av flera S-föreningar. Det fanns ytterligare en nominerad kandidat, Anja Johansson, som nominerats av Råneå S-förening.
Vad ser du som de stora utmaningarna?
– Just nu är det lite för tidigt att säga. Jag vill sätta mig ner in i helheten innan jag uttalar något, säger hon.
Fredrik Bruhn, som varit vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, blir ordförande för den nya arbetsmarknads- och gymnasienämnden som bildas den 1 september.
– Det ska bli jätteroligt att jobba med de här jätteviktiga frågorna som handlar om kompetensförsörjning, både vad gäller gymnasieungdomar och hela vägen upp till vuxenutbildning och de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det känns som hjärtefrågor för mig, säger Fredrik Bruhn.
Vad är de största utmaningarna?
– Den stora utmaningen är kompetensförsörjningen för hela Norrbotten. Vår roll i det behöver vara att möjliggöra att man som intresserad kan ta steget och byta utbildning. Så att det finns möjlighet att byta spår mitt i livet till exempel, säger Fredrik Bruhn.
Ser du några risker med att skolfrågor delas upp på två nämnder?
– Jag tänker att det kunde ha varit en utmaning, men eftersom att den förvaltning som nu presenteras kommer hålla ihop allting så är jag inte alls orolig för det. Jag tror att det kommer bli bra när vi har två nämnder som har en gemensam förvaltning. Då håller vi ihop hela utbildningskedjan från förskola ända upp till vuxenutbildning, svarar Fredrik Bruhn.