– Jag har varit kärnfrisk hela livet men 2004 fick jag högt blodtryck och mådde inte bra. Ett ultraljud på njurarna visade att jag led av en ärftlig, polycystisk, njursjukdom som bildar cystor, berättar Maria som är 72 år och utstrålar en vitalitet trots hälsobekymren.
Doktorn gav henne prognosen:
– Mellan 5-15 år sa han att njurarna skulle kunna klara sig, det tog åtta år, säger Maria som först höll sjukdomen i schack via medicin. Men för två år sedan fick hon börja med dialys.
– Jag fick välja mellan bloddialys eller sköta det hela själv hemma med hjälp av påsdialys. Jag valde det senare, säger hon och visar apparaturen och allt som hör till med dialysvätska som går i slangar från påsar via en inopererad katet i buken. Vätskan drar till sig slaggprodukter. Reingen sker under natten. Det är lite bökigt men Maria har vant sig och det ger henne frihet under dagtid.
Kommande februari är det tre år sen hon ställdes i kö för en njurdonation.Till den som funderar om de ska gå med i donationsregistret säger hon:
– Om du är beredd att ta emot ett organ själv så anmäl dig.
Själv anmälde hon sig 1994. Föga anade hon då att ovetande att själv skulle behöva en donation.
Till den som drabbas av njursjukdom råder Maria att gå med i Njursjukas förbund. Den information man får där och kontakten med andra i samma situation kan betyda mycket säger hon, själv ledamot i förbundet Norrbotten.