Margot Wallström kom till Norrbotten under fredagen och drog en fullsatt sal på Luleå tekniska universitet, med över 200 studenter som blev utan plats.
Besöket var vältajmat eftersom Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd under 2017-2018, samtidigt som säkerhetsläget är ostadigare än på länge.
Under en timslång föreläsning berättade utrikesministern om utmaningarna som världen står inför – med Trump som president, Brexit, EU:s framtid och uppemot 65 miljoner människor på flykt i världen.
– 70 procent av svenskarna är oroade av det politiska läget. Många fruktar en terroristattack, likaså klimatförändringarna, sa Margot Wallström, medan studenterna köade efteråt för att få en selfie med den populära ministern.
Mycket handlade också om västvärldens relation till Ryssland.
Den 21 februari besöker därför Margot Wallström Moskva och möter ministerkollegan Sergej Lavrov, det första mötet på två år ministrarna emellan.
– Hög tid att vi får prata direkt med varandra. Vi får se hur svårt det blir men det är viktigt med en politisk dialog. Ryssland har en väldigt viktig roll att spela gällande världsläget, säger Margot Wallström till NSD och Norrbottens-Kuriren efter föreläsningen.
I och med annekteringen av Krim och aggressionerna gentemot Ukraina bryter Ryssland mot den europeiska säkerhetsordningen, vilket har inneburit EU-sanktioner och gjort relationerna till Ryssland frostigare.
– Bekymmersamt. Detta står i vägen för mycket av det som vi egentligen skulle vilja göra tillsammans med Ryssland. Men så länge Minsköverenskommelsen inte uppfylls, kommer sanktionerna att ligga kvar.
Nyligen röstade den ryska duman igenom ett kontroversiellt förslag som innebär att våld i hemmet avkriminaliseras. I praktiken innebär det att hustrumisshandel kan bli lagligt.
Margot Wallström, med stort engagemang för kvinnors rättigheter, tänker ta upp frågan med den ryske utrikesministern.
– För mig är det obegripligt. I Ryssland, liksom på andra håll, dör kvinnor varje dag på grund av misshandel av sin parter. Detta är ett steg i fel riktning. Det måste bli tydliga markeringar. Man ska inte ha rätt att misshandla kvinnor.
Det kommer också rapporter om ökad rysk underrättelsenärvaro i Sverige. Hur ser du på den hotbilden?– Självklart tar vi del av detta. Det är mer av desinformation och cyberattacker som vi har att hantera, som också gäller Ryssland. Viktigt att vi skyddar oss mot detta.
Behöver medborgarna i norra Sverige känna oro?– Man kan inte säga till folk att de i-n-t-e ska vara oroliga. Det finns en oro över hur världen ser ut. Men det viktiga är hur vi samarbetar för att lösa problemen. Det är vårt ansvar, som politiker i EU-kretsen.
Hur påverkas säkerhetsläget av Donald Trump som nytillträdd president i USA?– Det blir mer oförutsägbart. Vi får se nya politiska allianser nu i världspolitiken, en tyngdpunktsförskjutning i världen. Vi måste argumentera mot ett USA där ”America first” gäller – och visa på att frihandel och öppna samhällen faktiskt bidrar till att göra Amerika stort.
Hon tar tydligt avstånd från Donald Trumps omstridda krav på inreseförbud till USA från sju muslimska länder.
– Det pågår en rättslig process nu som förhoppningsvis kommer leda till att det inte bedöms som en effektiv åtgärd överhuvudtaget.
Samtidigt förlänger Sveriges regering id- och gränskontrollerna, trots fortsatta flyktingströmmar. Är det rimligt?
– Vi tar fortfarande emot 500-700 flyktningar varje vecka. Men så länge vi anser att kontrollerna behövs, kommer vi att fortsätta använda dem.
Slutligen: När Håkan Juholt avgick ville många se dig som ny partiledare för Socialdemokraterna. Håller du den dörren öppen i dag?
– Vi har en jättebra partiordförande och jag har ett väldigt roligt uppdrag som jag gärna vill fortsätta med, säger Margot Wallström på besök i Luleå.