Marcus inte diskriminerad

Kommer ni ihåg CP-skadade Marcus Persson, då 13, som i maj 2011 tvingades lämna en buss i Södra Sunderbyn för att han var rullstolsburen?
Fallet anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO. I dagarna har DO konstaterat att Luleå Lokaltrafik, LLT, och den aktuella chauffören inte har brutit mot diskrimineringslagen.

TVINGADES LÄMNA BUSS. CP-skadade Marcus Persson tvingades lämna en buss för att den saknade rullstolsplats. Och nu har DO slagit fast att det inte handlade om diskriminering. Här sitter dock Marcus i en så kallad permobil.

TVINGADES LÄMNA BUSS. CP-skadade Marcus Persson tvingades lämna en buss för att den saknade rullstolsplats. Och nu har DO slagit fast att det inte handlade om diskriminering. Här sitter dock Marcus i en så kallad permobil.

Foto: Eija Dunder

Luleå2012-02-24 06:00

Marcus Persson och hans personliga assistent Christina Andersson tvingades lämna bussen eftersom den inte var utrustad med så kallad rullplatta och rullbälte. Bussen saknade alltså rullstolsplats.

- Diskrimineringslagen ställer dock inte krav på att bussbolag ska vidta extra och särskilda åtgärder för att personer med funktionsnedsättning ska ges lika villkor att resa som andra. DO kan därför inte med stöd av diskrimineringslagen ställa krav på att LLT ska ha bussar anpassade för personer som använder rullstol. DO är medveten om att detta kan leda till att individer inte ges lika rättigheter och möjligheter i olika situationer, förklarar DO.

Men DO anser att diskrimineringslagens skydd mot bristande tillgänglighet är otillräckligt.

"Viktig kunskap"
- Regeringen har dock i en utredning 2010 föreslagit en ny bestämmelse om förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning förs in i diskrimineringslagen. DO stöder utredningens förslag och kommer att fortsätta verka för ett vidgat skydd mot bristande tillgänglighet. Er anmälan ger oss viktig kunskap i detta arbete. Med denna bakgrund väljer DO att inte utreda er anmälan vidare utan avslutar ärendet, skriver DO i ett svar till Marcus föräldrar Berith Rosendahl och Lasse Persson i Södra Sunderbyn.

Pappan Lasse Persson säger att han accepterar beslutet.

- Men jag kan bara konstatera att dagens lagstiftning är luddig och suddig. Varje anmälan i sådana här fall är otroligt viktig. Föreslagna kompletteringar i diskrimineringslagen är kanonbra. Men det ser ut att ta tid.

- Det här hjälper dock inte Marcus idag. Han har det inte roligt. Varje gång han ser en buss tänker han: "Får jag följa med?", säger Lasse Persson.

Det finns möjlighet för föräldrarna att väcka talan i tingsrätten. Har ni funderat över om och hur ni ska gå vidare i ärendet?

- Vi diskuterar just nu hur vi kan fortsätta. Men inget beslut är ännu fattat, säger Lasse Persson.

"Det är positivt"
Inför vintertrafiken hade LLT uppgraderat 40-talet av 49 bussar med ryggplattor. Vad sägs då från LLT idag ...?

- Vår målsättning är att alla ska ha lika tillgång till kollektivtrafiken. Jag hoppas att alla bussar ska ha hunnit få dessa ryggplattor innan året är slut. Det är positivt att vi inte har diskriminerat. Det är viktigt och känns bra, säger vd Ange Björk.

När vi skrev om det här ärendet i maj 2011 nämnde Ange Björk det framgår i tidtabellerna vilka linjer där det är helt OK för rullstolsburna. Men att det kan fela någon gång vid busshaverier eller om ordinarie buss måste till verkstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!