När Röda korset tog beslutet att lägga ned byråerna mot diskriminering visade Sensus intresse för att bli ny huvudman. Studieförbundet driver sedan tidigare Rättighetscentrum Västerbotten.
- Det handlar om att jobba med utbildning och information kring diskrimineringsfrågor. För mångfald och mot enfald. Kunskap är en viktig grund för att förändra attityder och inställningar. Norrbotten är inte förskonat från diskriminering. Det finns mycket att göra här, säger Ylva Löwenborg, regionchef på Sensus.
Det står klart att Ungdomsstyrelsen, Norrbottens läns landsting och Luleå kommun går in med pengar. Just nu pågår rekrytering till två tjänster och målet är att komma igång redan under mars månad. Kontoret kommer att ligga i Sensus lokaler i Luleå.
Att Sensus tar över verksamheten innebär ett kärt återseende för Ylva Löwenborg. Det var nämligen hon som startade byrån.
- Det här är frågorna jag brinner för. Det är lika viktigt som att vi ska har företag som växer. Vi måste bygga den sociala infrastrukturen. Den handlar om hur vi bemöter varandra. Om att verka för ett Norrbotten där olikheter ses som tillgångar, säger Ylva Löwenborg.
Hjälper enskilda
Enskilda personer som upplever sig diskriminerade kan vända sig till Rättighetscentrum Norrbotten.
- Då ringer man till oss och får ett möte med personalen. Sedan blir det en bedömning. Är det diskriminering enligt diskrimineringslagen? Om personen vill anmäla till diskrimineringsombudsmannen hjälper vi till, säger Ylva Löwenborg.
Om ett ärende inte formellt går under diskrimineringslagen ska Rättighetscentrum hjälpa till med exempelvis medling.
Ytterst utgår arbetet från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
- Alla människor är lika mycket värda, det måste man alltid jobba för. När det gäller Rättighetscentrum är det viktigt att påpeka att det handlar om just rättigheter. Det här har Sverige gått med på, vi har sagt att vi ska göra det. Då måste vi också se till att det blir verkstad, säger Ylva Löwenborg.