Männen tjänar mest i Norrbotten

Det är männen som dominerar löneligan i Norrbotten under 2012. Först på 16:e plats hittar vi första kvinnan.

LÖNEGAPET VÄXER. LTU-professor Lena Abrahamsson visar på att löneskillnaderna mellan könen är störst i toppen av löneligan. Enligt Kurirens sammanställning är Norrbotten inget undantag.

LÖNEGAPET VÄXER. LTU-professor Lena Abrahamsson visar på att löneskillnaderna mellan könen är störst i toppen av löneligan. Enligt Kurirens sammanställning är Norrbotten inget undantag.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-03-24 18:45

Videon är inte längre tillgänglig

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Lena Abrahamsson, som är professor i genus och teknik på Luleå tekniska universitet.

Med hjälp av taxeringskalendern har Norrbottens-Kuriren sammanställt de högsta taxerade förvärvsinkomsterna i länet. Listan toppas av ex-politikern Anders Sundström, som i dag är styrelseordförande för Swedbank och styrelseordförande samt vd för KF.

Ytterligare två norrbottningar tjänade mer än sex miljoner kronor under 2012, företagarna Kurt Andersson från Gällivare och Christer Majbäck från Kiruna.

Könsdominansen är entydig. Bland de 30 första namnen återfinns endast två kvinnor.

Att det finns löneskillnader mellan könen är det ingen om betvivlar längre i Sverige. Enligt statistik från Medlingsinstitutet tjänade kvinnor 86,1 procent av vad män gjorde under 2012.

Om man skalar bort faktorer som yrke, utbildning, ålder och arbetstid finns det kvar en oförklarad löneskillnad mellan könen på 6,1 procent.

Enligt genusprofessor Lena Abrahamsson blir lönegapet större ju högre upp man kommer i löneligan.

– Bland Sveriges låginkomsttagare är det i dag nästan ingen skillnad mellan män och kvinnors löner. Läget är ett helt annat när det gäller dem som tjänar allra mest. Om man tittar i detalj på inkomstfördelningen handlar det om samma mönster. Det är övervägande män som äger företagen och män som är chefer och ledare.

Sedan två år tillbaka arbetar LTU-professor Lena Abrahamsson i regeringens delegation för jämställdhet i arbetslivet. Senare i höst kommer delegationen att lägga fram förslag som syftar till att minska löneskillnader mellan könen.

Hon tycker sig under de senaste åren upptäcka en positiv tendens.

– Det är betydligt fler kvinnor i dag som finns i toppositioner på stora företag jämfört med hur det såg ut för några år sedan. Det här har inte slagit igenom i lönestatistiken än, men vi borde märka av det inom de kommande åren, säger Lena Abrahamsson.

Visar Kurirens sammanställning att Norrbotten har halkat efter i utvecklingen?

– Både ja och nej. Norrbotten är lite efter på grund av att det finns så få stora företag här, men både LKAB och SSAB satsar strategiskt och medvetet för att ta in fler kvinnor i toppositioner.

Är du upprörd över löneskillnaderna mellan könen?

– Nja, jag har sett sådana här siffror förut. Jag blir snarare trött över att det går så långsamt framåt.

Kvinnors lön i procent av mäns lön

1) Verkställande direktörer, 67 procent.

2) Finmekaniker, 74 procent.

3) Matematiker och statistiker, 80 procent.

4) Företagsekonomer och marknadsförare 82 procent.

5) Hälso- och sjukvårdsspecialister, 83 procent.

6) Drift- och verksamhetschefer, 85 procent.

7) Byggnads- och anläggningsarbetare, 85 procent.

8) Militärer, 86 procent.

9) Jurister, 87 procent.

10) Byggnadshantverkare, 87 procent.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om