Manifestation mot finskt kärnkraftverk

Företaget Fennovoima och finska myndigheter kommer på måndagen till Luleå för att informera om kärnkraftprojektet i Pyhäjoki. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken agerar genom att manifestera mot planerna.

Luleå2014-03-16 19:03

– Vi hoppas kunna påverka finska myndigheter, säger Lena Lagerstam vid Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Fennovoima och finska myndigheter informerar i Luleå med anledning av att kärnkraftprojektets miljökonsekvensbeskrivning är ute på en ny remissrunda. Kommuner, myndigheter, privatpersoner och företag har fram till den 24 april möjlighet att lämna sina svar till Naturvårdsverket, enligt Esbo-konventionen.

Ett möte för kommuner och myndigheter ordnas måndag eftermiddag på Länsstyrelsen. På kvällen informeras allmänheten på Kulturens hus.

Kärnkraftsfritt Bottenviken kommer att genomföra protester, bland annat utanför Länsstyrelsen, och starta upp en omfattade namninsamling mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki, som ryska koncernen Rosatom väntas leverera reaktorn och kärnbränslet till.

– Vi startar en större namninsamling som kommer att pågå över sommaren och överlämnas till finska politiker i höst i samband med att de fattar beslut, säger Lena Lagerstam.

För nätverket är det viktigt att få människor i Luleå att engagera sig i frågan. Samtidigt som Robertsfors, Skellefteå, Piteå, Boden, Kalix, Överkalix och Övertorneå kommuner tagit ställning mot projektet har Luleå valt att inte göra det. Inte heller Haparanda kommun kommer att ta ställning.

– I fullmäktige är det väldigt spridda åsikter kring kärnkraft, en del är för och en del är helt emot, och därför har vi sagt att vi inte lämnar något gemensamt yttrande, säger kommunalråd Gunnel Simu (S).

Lena Lagerstam anser att frågan är en kommunal angelägenhet som kräver ett ställningstagande.

– Det känns sorgligt, vi tycker att det i allra högsta grad är en kommunal fråga. Kommunen ska ansvara för medborgarnas livsmiljö, det här påverkar, det ger en osäkerhet att ha ett kärnkraftverk så nära.

Samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen i Haparanda kommer att yttra sig kring miljökonsekvensbeskrivningen, men det är inte tillräckligt, anser Per Lundbäck, ordförande Naturskyddsföreningen Haparanda.

– Det betyder inte att kommunen säger ja eller nej, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!