Mångordigt om hur luften ska bli bättre

I nästan tre timmar diskuterade Luleås politiker hur luften i centrum ska förbättras. Att den bör renas tycker alla men hur är man inte lika överens om.

BOVEN. Här bildas kvävedioxid och bästa sättet att slippa den giftiga gasen är färre källor, alltså färre motorer.

BOVEN. Här bildas kvävedioxid och bästa sättet att slippa den giftiga gasen är färre källor, alltså färre motorer.

Foto: Linda Wikström

Luleå2015-02-23 20:01

Som Kuriren har berättat har kommunen tagit fram ett åtgärdsprogram för att minska utsläppen av kvävedioxid i centrum, detta sedan länsstyrelsen och Naturvårdsverket anmärkt på de hälsovådligt höga halterna.

Programmet innehåller 31 olika åtgärder som ska förbättra luften fram till 2020. På måndagen spikade kommunfullmäktiga den planen men inte utan lång och stundtals het debatt. Trots att inte alla anser att åtgärderna är särskilt kontroversiella.

– Det här programmet är rätt mesigt. Det innehåller många små saker som förhoppningsvis ger effekt tillsammans, sade Nina Berggård (V).

Det fanns synpunkter både om att det borde finnas fler åtgärder, och om att en del åtgärder är fel åtgärder. Några exempel:

KD vill höja takten och sätta målet till 2018. Partiet vill även ha digitala informationstavlor i centrum där dagens halt av kvävedioxid kan läsas.

M, C, FP och SD menar att alla förslag som försvårar för biltrafiken inte bara proppar igen trafiken och ökar utsläppen utan även hotar handeln i centrum.

– Vi vill inte ha en död stadskärna, sa Anders Josefsson (M).

De farhågorna är överdrivna, färre bilar gör centrum mer lockande menade till exempel Ulrika Lundberg (V).

– Man vill sitta på en uteservering och titta på folk, inte bilar, sa hon.

Erland Nilsson (LPO) menar att trafiken minskar om fler arbetsplatser lämnar centrum, en process som redan inletts.

– Med den nya tekniken kan man lika gärna flytta jobben ut i periferin, sa han.

Andra talare påpekade att Luleåborna ska bli fler vilket inte lär minska trafiken. Det kom förslag på färre parkeringsplatser från MP och om bättre samverkan mellan LLT och Länstrafiken från Alliansen. Andra påpekade att hela problemet kan lösas om kommunen bara lyckas stoppa alla de fordon som bara nyttjar centrum för genomfart på väg till någon annan plats.

Fullmäktige sade också ja till en motion från MP om en giftfri förskola. Beslutet innebär att en handlingsplan tas fram för att minska giftiga material inom förskolan. De finns både i leksaker, inventarier och byggmaterial.

Motionen innehöll även en del om vad planen ska innehålla men den avslogs trots stöd från flera partier.

– Vi säger ja till att göra det. Men hur, det är något som tjänstemännen får jobba vidare med, sa Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om