Miljonstöd till undervisning om hållbar matproduktion

Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen Norrbotten, Kalix kommun och aktörer från Finland och Norge har beviljats 19 miljoner i EU-stöd för projektet Food education for the future. Projektet är till för att adressera utmaningar i form av klimatförändringar och låg självförsörjningsgrad av livsmedel.

Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen Norrbotten, Kalix kommun och aktörer från Finland och Norge har beviljats 19 miljoner i EU-stöd för projektet Food education for the future.

Luleå tekniska universitet, Länsstyrelsen Norrbotten, Kalix kommun och aktörer från Finland och Norge har beviljats 19 miljoner i EU-stöd för projektet Food education for the future.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-10-27 08:59

Projektet kommer att ha fokus på skolan och lärandets betydelse av en hållbar samhällsutveckling med närproducerad mat och framtida hållbara livsmedelssystem i nordligaste Skandinavien. Det här skriver Luleå tekniska universitet på sin hemsida.

– Trots att vi i Norden har goda möjligheter att på ett miljömässigt hållbart sätt framställa mat minskar vår matproduktion. När vi importerar mat exporterar vi miljöproblem. Dessutom är den låga graden av självförsörjande ohållbar när det kommer till krisberedskap, säger Gunnar Jonsson, biträdande professor i pedagogik vid Luleå tekniska universitet.

I projektet kommer Kalix att bli pilotkommun för ett samarbete mellan gårdar och skolor. Forskare och samarbetspartners kommer att ordna utbildningsmaterial samt hålla en kurs för livsmedelsproducenter, lärare, upphandlare samt måltidspersonal i kommunen. Utöver det kommer det även att skapas mötesplatser mellan skolor och matproducenter.

– Matkunskap är i hög grad traditionell erfarenhetsbaserad kunskap knuten till platser. Förr i tiden var barn med och satte potatis. Att känna till matens ursprung och hur den är producerad är en grundläggande demokratisk kunskap som alla bör äga. Därför är det viktigt att skolan ger barn och ungdomar möjlighet att utveckla relevanta kunskaper om hållbar närproducerad mat, säger Gunnar Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!