– Det betyder att vi får ett tuffare uppdrag. Men utjämningssystemet har aldrig gjorts om så att vi vunnit på det, så vi är vana att förlora, säger Kent Ögren (S), landstingsråd.
Skatteutjämningssystemet finns för att vården ska vara likvärdig oavsett landsända. Fördelningen bygger bland annat på åldersstruktur och vårdtyngd.
Mångmiljonbelopp
Det nya systemet införs stegvis 2014–2017. När systemet är fullt infört får landstinget cirka 230 miljoner kronor mindre per år jämfört med i nuvarande system.
Kent Ögren säger att landstingsledningen kommer att sätta "ett starkare tryck på verksamheterna för att spara pengar".
Besparingar
Någon skattehöjning är i dagsläget inte aktuell.
– Vi har inga sådana planer för vår del. Vi har ett sparprogram på 260 miljoner kronor som vi fortfarande jobbar med. Man måste göra de effektiviseringar som går att göra innan man ens diskuterar skattehöjning, säger Kent Ögren.
Nämnda sparprogram inleddes förra året och löper över tre år.
Enligt landstingsdirektör Mats Brännström går det bland annat ut på att minska antalet patienter som kommer tillbaka till sjukvården kort efter att de skrivits ut.
– Vi har för många patienter i dag som åker hem och bara efter några dagar måste komma in igen på grund av oro eller för att det varit oklart vilka läkemedel man ska ta, säger han.
Se över inköp
Det pågår också åtstramningar på inköpssidan.
– Landstinget är en stor inköpare av varor och material, här vet vi att det finns pengar att hämta, säger Mats Brännström som även menar att det går att minska nyttjandet av inhyrd personal.
– Vi hoppas i år kunna hålla det på samma nivå som tidigare och minska framöver, säger han.