Mångfald från två skolor
Spegelglas, keramik och vanligt möbellack. Det är några av materialen i konstverken som kan beskådas på årets Sunderbysalong som just nu visas på Norrbottens museum.
- Det här är första året för den här nydaningen där två konstskolor deltar och förhoppningsvis blir det en tradition. Det handlar om att visa upp det framtida konstlivet i länet, säger Börje Ekström, museilektor på Norrbottens museum.
I år hade 44 elever från de båda konstutbildningarna lämnat in konstverk och av dem hade 24 stycken valts ut av juryn, som bestod av Mariana Johansson, lärare på Sunderby folkhögskola, Annika Kronqvist, lärare och chef för konstlinjen på Sverigefinska folkhögskolan och Börje Ekström.
35 verk
Totalt visas 35 verk på utställningen. Liksom förra året var alla tekniker välkomna och det märktes att eleverna hade haft fokus inställt på årets tema, mångfald, som valts med tanke på det aktuella mångkulturåret.
- Talet om måleriets eventuella död är mycket överdrivet, sade Börje Ekström i sitt invigningstal
Och med en liten majoritet var måleriet faktiskt dominerande men här märktes även nyskapande blandtekniker som tusch och akryl kombinerat med broderi på duk, keramik, både i skulptural form och som en triptyk, stearinskulpturer och fotografi på väv. Hos Sverigefinska folkhögskolans konstelever hade ett kliv ytterligare tagits ur den traditionella bildkonsten och här gavs utrymme för mer modernistiska videoinstallationer.
Loana Ibarra, förstaårselev på Sverigefinska folkhögskolans konstlinje, deltog med tre verk, en målning i blandteknik, en i blandteknik på trä och ett linoleumtryck på reproduktion.
Lust för konst
För henne är experimentlusten i konsten viktig och i hennes målning OM-As syns både broderi, möbellack och akryl.
- Jag är väldigt experimentell och en person som tycker om att blanda material, säger hon.
Linoleumtrycket Calle+Loana= Dalasant på väg in är ett självporträtt där bakgrunden är ett av Carl Larssons nationalromantiska motiv men med den ovanpå tryckta bilden av Loana som dominerande inslag.
- Idén kom direkt när jag hittade Carl Larsson-affischen. Jag ville använda något annat material än vanliga grafikpapper, säger hon.
Det råder ingen tvekan om hennes framtida yrkesval.
- Det krävs mycket disciplin och man måste arbeta hela tiden men jag vill bli konstnär, säger hon.
Och även om yrkesvalet till konstnär är tufft är den konstnärliga tillväxten i länet god, menar Börje Ekström.
- Det är roligt att vi har två kvalificerade konstutbildningar i länet som bidrar till den konstnärliga återväxten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!