Efter sommaren påbörjas specialistutbildningen till operationssjuksköterska vid Luleå tekniska universitet. Det är en yrkesgrupp som det råder akut brist på inom Region Norrbotten, som idag täcker upp med inhyrd personal.
Intresset för utbildningen är stort. Alla platser på programmet och ytterligare några extraplatser är fyllda. 21 av de 24 som blivit antagna kommer dessutom från Norrbotten.
– Vi är nöjda och väldigt glada över att ha kunnat fånga intresset hos blivande studenter från just Norrbotten, säger Jeanette Viklund, vårdchefen på anestesi, operation och intensivvård på Sunderby sjukhus.
Studenterna på programmet kommer att ha verksamhetsförlagd utbildning på en operationsenhet. Inom Region Norrbotten har man redan säkerställt att 17 personer kan få göra sin verksamhetsförlagda utbildning i länet.
På en operationsenhet jobbar man i lag där operationssjuksköterskan är arbetsledare i operationssalen, med ansvar för hygien och sterilitet. Med fler operationssjuksköterskor tror Jeanette Viklund att tillgängligheten kommer att öka för norrbottningar som behöver opereras.
– Vi har ett stort behov av utbildade operationssjuksköterskor och en viktig faktor i att kunna rekrytera fler är att utbildningen nu finns i Norrbotten igen. Det här är en vinst för både oss och studenterna, alla har inte möjlighet åka till andra orter för att studera, säger hon.
Det är fortfarande inte klart hur många av de som antagits till utbildningen som söker och kommer att få Region Norrbottens studieförmån. Den innebär att sjuksköterskorna får behålla hela sin lön under studietiden, mot att de skriver på ett avtal om att jobba minst tre helgpass per termin och efter utbildningen arbeta på någon av regionens tre operationsenheter i minst två år.
– Vi hoppas att så många som möjligt söker det och det är redan flera som hört av sig och är intresserade, säger Viklund.
Hon säger också att de antagna studenterna får möjlighet till att hospitera eller göra tid som trainee på operationsavdelning.
– Operation är en så sluten verksamhet så vi vill erbjuda dem att prova på och känna sig för om det är något för dem innan utbildningen, säger Viklund.
De som söker studieförmånen kommer att få besked om ungefär två veckor om de får det eller inte.