Många timvikarier kvar i Luleås äldreomsorg

Luleå har inte minskat andelen timanställda i äldreomsorgen, trots kritik från coronakommissionen. Men nu utlovas förbättringar. "Vi tillsvidareanställer fler inom hemtjänsten", säger avdelningschefen Nina Lind.

Luleås äldreomsorg är fortfarande beroende av timvikarier, trots kritik från coronakommisionen som menar att de timanställda har bidragit till smittspridning på boenden och i hemtjänsten.

Luleås äldreomsorg är fortfarande beroende av timvikarier, trots kritik från coronakommisionen som menar att de timanställda har bidragit till smittspridning på boenden och i hemtjänsten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Luleå2021-12-09 19:00

Coronakommissionen konstaterade i skarpa ordalag att Sverige misslyckades med att skydda de äldre. En av de främsta bristerna ansågs vara den höga andelen timanställda på vård- och omsorgsboenden och i hemtjänsten, vilket innebar en ökad risk för smittspridning.

Därför ansåg kommissionen att arbetsgivarna måste “kraftigt minska andelen personal med timanställning”. 

Samtidigt visar en granskning av SVT Nyheter att 22 av Sveriges 50 största kommuner tvärtom har ökat andelen timmar av timanställda – och däribland finns Luleå kommun. 

Luleå hade i september 2021 ökat andelen timmar av timanställda med 0,6 procentenheter jämfört med september år 2019.

– Vi har ingen ambitionen att höja andelen timanställda men vi brottas med hög sjukfrånvaro både inom särskilda boenden och hemtjänsten. Vår tillsvidareanställda måste ju vara hemma vid minsta lilla symtom, vilket är bra att de respekterar, men följden blir ett ökat flöde av timvikarier, säger Monica Forsberg, verksamhetschef. 

Nina Lind, avdelningschef för HR och kvalitet inom socialförvaltningen, pekar också på att kommunen drabbades av en högre sjukfrånvaro september 2021 jämfört med september 2019, vilket förklarar ökningen av de timanställda.

Samtidigt vill hon berömma timvikarierna. 

– De är guld värda för att de täcker upp vid den oplanerade frånvaron. Dessutom är de en jätteviktig rekryteringsbas, inte minst gymnasieungdomarna. 

Under pandemin har kommunen inkluderat timvikarierna i arbetet med att hålla smittspridningen nere.

– De har haft samma vaccinationsvillkor som tillsvidareanställda och exempelvis kunnat vaccinera sig på arbetstid. De tillhörde också Fas 1 och kunde vaccinera sig i ett tidigt skede. 

Hur var vaccinationsgraden bland de timanställda?

– Så vitt vi kan bedöma har den varit god. Vi gjorde även stora satsningar på att utbilda timvikarierna i hygienrutiner och skyddsutrustning. Det medförde att vi inte hade ett enda utbrott av vinterkräksjuka i fjol.  

Samtidigt har Nina Lind nu föreslagit för politikerna i socialnämnden att kommunen ska öka antalet tillsvidareanställda i hemtjänsten inför kommande år.

– Vi gör en satsning motsvarande fem miljoner kronor på planerarfunktionen inom hemtjänsten, så att vi kan ha fler tillsvidareanställda som sen kan omfördelas inom områdena. Vi anställer fler och blir därmed mindre beroende av timvikarierna. 

Hon har höga förhoppningar på att detta leder till bättre kontinuitet för brukare. 

– Det innebär att samma personer besöker brukarna regelbundet men också bättre arbetsmiljö för medarbetare och chefer, säger Nina Lind. 

Ärendet beslutas på socialnämnden den 21 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!