Många mammor ammar

Lilla Ida Lindgren, bara fem dagar gammal men redan en del av Sveriges amningsstatistik. Sverige som helhet ligger på en hög frekvens gentemot omvärlden. Även nedbrutet på läns- och kommunnivå visar siffror från Socialstyrelsen att dagens kvinnor anammat ammandet.

LULEÅ2006-11-24 06:00
I en statistik över barn födda 2004 visar rikssiffrorna att nästan 98 procent av barnen ammades vid en veckas ålder. Vid två månaders ålder ammades 91 procent helt eller delvis och vid sex månaders ålder 72 procent. I styrelsens rapport visar det sig också att 42 procent fortfarande ammade sitt barn vid nio månaders ålder helt eller delvis och 20 procent då barnet var 12 månader gammalt.

Upp och ner
Amningsfrekvenser har stigit och sjunkit under de sista decennierna på 1900-talet. Den största uppgången av amningsfrekvensen under 90-talet återfinns bland barn födda 1997. Då låg frekvensen för sex månaders barn på hela 74 procent. År 2004 var nivån 72 procent. Siffran är bland de högsta genomsnittsfrekvenserna ibland i-länder, kanske den allra högsta. I riktlinjerna råder man i dag kvinnor att amma barnen upp till sex månaders ålder.
Tittar man på länssiffror när det gäller enbart ammade barn vid en veckas ålder så var den 91,6 procent för Norrbotten. Delvis ammade var sju procent, ej ammade 1,4 procent, samt resterande ej bedömningsbara. För riket var siffran helt ammade 89,4 procent och siffran ej ammade 2,1 procent.

77 procent ammas
När det gäller barn vid två månaders ålder i Norrbotten var siffran 79,8 procent helt ammade, 12,8 delvis ammade och 7,4 ej ammade. Rikssiffran var 77,3 helt ammade, 14,1 delvis och ej ammade 8,6 procent.
Vid sex månaders ålder var enbart ammade barn i Norrbotten 24,6 procent, delvis ammade 46,6 och ej ammade 28,8 procent. Rikssiffran visar 19,2 på enbart ammade, 52,8 delvis ammade och ej ammade 28 procent.
På kommunnivå visade siffrorna för Luleå angående helt eller delvis ammade vid en veckas ålder på 98,5 procent, två månaders ålder 92,6 procent,fyra månaders ålder 84,6 procent och vid sex månader ammades 73,3 procent. Siffrorna för nio månader var 41,7 och för 12 månader 21,2 procent. Det var genomgående högre siffror än riksgenomsnittet.
På BB I Sunderbyn verifierar enhetchefen Gun Finnsson att de flesta mammor ammar.

Bestämmer själva
- Men det är viktigt att kvinnorna upplever att det är de själva som bestämmer hur de vill ha det. Vi pratar i personalgruppen mycket om amning och vi stödjer mammorna, både de som vill amma och de som inte kan eller inte vill amma. Alla ska känna att de blir respekterade. Den som inte vill amma ska också få information om vad man väljer bort, säger Gun Finnsson.
Att ammandet gått i vågor genom tiderna är fakta. Just nu är det många som ammar, det är bekvämt, barnet får rätt sammansatt kost och med nyttigheter som är bra. Men samhällspendeln kan nog slå tillbaka funderar hon:
- Ja min alldeles egna fundering kan vara det här med delad föräldraledighet, kanske finns risken att man prioriterar på annat sätt, säger Gun Finnsson.

"Praktiskt"
Just på väg hem från BB med en liten ny familjemedlem är familjen Susanna och Thomas Lindgren från Piteå. Lilla Ida är född den 21 november och nu ska hon hem till storasyster Julia sju år.
-Jag ska försöka amma, säger Susanna som tycker det är praktiskt och känns bra. Och att pappa Thomas skulle propsa på pappaledighet mitt i ammandet är ingen risk.
- Nej nog går amningen först, pappa får vara ledig sedan, säger Thomas Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om