Många lider i tysthet

Misshandel av äldre kvinnor i hemmet är mycket vanligt men dolt.Det tror kvinnojourerna i länet.- De är brott som måste uppmärksammas, säger Carina Diaz.

ROKS RAPPORT. Roks gjorde sin undersökning i fjol och släppte rapporten i slutet av året. Det finns även en film som i helgen visades för S-kvinnorna i länet.

ROKS RAPPORT. Roks gjorde sin undersökning i fjol och släppte rapporten i slutet av året. Det finns även en film som i helgen visades för S-kvinnorna i länet.

Foto:

Luleå2013-03-25 06:00

Äldre kvinnor blir misshandlade minst lika ofta som andra kvinnor. Det tror i alla fall Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer). De undersökte saken och släppte en rapport i slutet av förra året.

Det handlar vanligtvis om kvinnor som misshandlas i hemmet av sin man, en misshandel som ofta pågått länge och regelbundet.

Carina Diaz från kvinnojouren i Luleå sitter i Roks styrelse och har arbetat med undersökningen. Hon berättar att våldet mot äldre kvinnor inte uppmärksammats särskilt mycket, inte ens av kvinnojourerna.

Mest medelålders
- Nu gör vi det men vi har nog mest riktat oss mot medelålders kvinnor och kvinnor av utländskt ursprung. Det är inte många äldre kvinnor som söker hjälp hos oss men jag är övertygad om att mörkertalet är mycket stort, säger hon.

I rapporten antar Roks att äldre kvinnor löper minst dubbel så stor risk att bli misshandlade som yngre. Men kvinnojourerna i Norrbotten vågar sig inte några siffror på problemet då det visat sig svårt att få fram statistik. Polisen registrerar inte misshandel efter ålder och det gör inte kvinnojourerna heller.

Stort problem
Men Roks undersökning ger ändå inblick om att problemet är stort; det svarar vittnesmålen från personal inom vården och äldreomsorgen för. Vega Fogman är vice ordförande i länsföreningen Kvinnojourer i Norrbotten och har arbetat inom äldreomsorgen.

- Det är inte ofta som äldre kvinnor polisanmäler och därför är detta så svårt att ta tag i. Det handlar ofta om kvinnor som fått stryk hela sitt äktenskap och misshandeln upphör ju inte för att paret blir äldre, berättar hon.

Eva Engman, ordförande i länsföreningen, säger att kvinnojourerna vill att berörd personal inom kommuner och landsting får utbildning i att upptäcka de kvinnor som misshandlas i tysthet samt att det inrättas ett system för att hantera deras rapporter.

Problemen ökar
- Även vi skulle behöva komma i kontakt med dessa kvinnor, säger Engman.

En signal kan vara kvinnor som efter vistelse inom vården inte vill återvända hem. Problemen accelererar för övrigt ofta när drabbade kvinnor går i pension och "inte har jobbet att fly till längre", som Carina Diaz uttrycker saken.

Vega Fogman berättar om hur svårt det är för misshandlade kvinnor att bryta upp ur sina förhållanden. Ofta är det barnen som motsätter sig detta, de har dessutom ofta svårt för att ta till sig sanningen.

- Mormor och morfar måste fortsätta att leva tillsammans, det är inte lätt att berätta för barnen att pappa inte är så snäll med mamma. De vill inte veta, barnen kan vara den hårdaste väggen att bryta genom, säger Fogman, och talar av egen erfarenhet.

Med äldre kvinnor menas de över 65 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!