Många frågetecken att räta ut efter jättevarslet

Att det skulle bli personalminskningar var väntat då det länge pratats om att skiftlag skulle bort. ”Steg ett för oss nu är att träffa medlemmarna”, säger Anders Sjöberg, klubbordförande IF Metall.

Uppköpt 2015. Luleåföretaget som tidigare hette Plannja HardTech köptes 2015 upp av spanska Gestamp automocion. Verksamheten bedrivs på tre ben; verktygstillverkning, forskning/utveckling och tillverkning av bilkomponenter.

Uppköpt 2015. Luleåföretaget som tidigare hette Plannja HardTech köptes 2015 upp av spanska Gestamp automocion. Verksamheten bedrivs på tre ben; verktygstillverkning, forskning/utveckling och tillverkning av bilkomponenter.

Foto: Kurt Engström arkiv

Luleå2018-04-12 14:24

Det var på onsdagen som chockbeskedet kom. På grund av sviktande lönsamhet och alltför höga arbetskraftkostnader varslade Gestamp HardTech totalt 211 av de 550 anställda i Luleå. Av dem som berörs är 138 fasta tjänster och 73 bemanningskonsulter.

Sedan dess har Anders Sjöberg, IF Metalls klubbordförande, haft minst sagt bråda tider.

– Det var ett chockartat besked för många av våra medlemmar, säger han och berättar att många givna frågorna redan har ställts av dem som riskerar att bli arbetslösa.

Från facken sida handlar mycket om att informera om hur gången är och vad som händer efter att förhandlingarna är klara.

– Steg ett för oss nu är att träffa medlemmarna. De behöver någon att prata med och få svar på sina frågor.

Sedan 2015 har Gestamp Hardtech gått med nästan 400 miljoner i förlust. Från företagsledningens sida har därför länge förts fram önskemål om att dra ned på antalet skift, från fem till tre.

– Det har pratats om det minst i ett halvt år, säger han och tillägger att man från IF Metalls sida hade en kalkyl över hur många som kunde drabbas av förändringen.

– Det blev mer än vi kunde ana från facken.

Kan det gå att rädda några av jobben?

– Det är för tidigt att säga. Vi har inte sett hur ledningen har tänkt sig den nya organisationen. Vi måste få ut underlag först, säger han och betonar att det sedan handlar om att följa Las-listorna.

Den 11 oktober går varseltiden ut.

– Ingen går hem före 11 november, säger Anders Sjöberg som i dagsläget inte vågar säga om förhandlingarna riskerar att dra ut på tiden.

I kommunhuset har man under flera års tid varit medveten om det ekonomiskt pressade läget för industriföretaget.

– Vi för ständigt en dialog med alla arbetsgivare och företag, säger kommundirektören Mikael Lekfalk.

Han säger också att kommunen, regionen, Luleå tekniska universitet, Arbetsförmedlingen och Luleå näringsliv är parter som kan ge en hjälpande hand när förhandlingarna väl är över och det står klart hur många som måste sluta sina anställningar.

– Vi finns där när de vill ha stöttning, säger han.

Turordningsregeln gör att många yngre är i farozonen?

– Jag känner ingen större oro för att de inte ska få nya jobb. Vi kan erbjuda bra jobb både i Luleå och i Norrbotten, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om