Från fackligt håll ser man med stor oro på krisen inom socialtjänsten. Nästan dagligen kommer det larmrapporter om det akuta läget inom socialtjänsten, runt om i landet.
Även om inte krisen är värst i Norrbotten. så är läget mycket allvarligt även här.
– Givetvis är vi bekymrade över arbetssituationen, främst för socialsekreterarna, säger Rose-Marie Ställ, Piteå, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Norrbotten.
De socionomer som utbildas får jobb direkt, vilket givetvis är bra. Men många slutar snabbt.
– De nyutexaminerade får ofta jobb som socialsekreterare och det kan vara väldigt tungt, med tunga ärenden. De blir direkt egna handläggare och har inga rutinerade kollegor att rådfråga. Det blir helt enkelt för tufft. De ser det som ett personligt misslyckande och söker sig någon annanstans, säger Rose-Marie Ställ.
Hon säger att samhållsutvecklingen är förklaringen till att det blivit som det blivit. Allt fler människor har det svårt i dag.
– Men socialförvaltningarna jobbar med samma bemanning och organisation som de alltid gjort, påpekar hon.
Mikael Lekfalk, socialchef i Luleå, säger att han har full respekt för att socialsekreterarna, främst inom barn- och ungdomssektionen, har en väldigt tuff arbetssituation.
– Vi har försökt att göra vissa saker, bland annat ett nytt tänk och ny strategi. Läget har också blivit bättre, men vi är på intet sätt klara, säger han.
Han säger att de inte haft några större problem med att rekrytera folk, men att det även i Luleå är så att de nyutexaminerade hamnar på de tuffaste jobben.
– Vi ska också starta en förändring av vårt arbetssätt och anpassa oss bättre till verkligheten, säger Lekfalk.
Även i Boden är läget ansträngt då det gäller personalförsörjningen inom socialförvaltningen.
Det gäller inte bara socionomer, utan det är även brist på sjuksköterskor och annan personal inom vård och omsorg.
– Man måste vara strategisk och försöka ligga steget före då det gäller kompetensförsörjningen, säger Catharina Liljeholm, socialchef i Boden.
Hon säger att hon är medveten om att arbetssituationen för många som jobbar inom individ- och familjomsorgen är väldigt tuff.
– Det handlar om svåra beslut och ärenden. Nu diskuterar vi bland annat om att införa mentorskap för de som är nya så att de få växa in i sina uppdrag, säger hon.
Nyligen har de också tagit beslut om en ny organisation inom individ- och familjeomsorgen.
En organisation som bland annat innebär att man satsar på dubbelt ledarskap och andra åtgärder för att förbättra arbetssituationen.