Videon är inte längre tillgänglig
Brandvarnarens dag infaller den 1 december som ett sätt att påminna människor att kontrollera batteriet i hemmets brandvarnare. December är nämligen högsäsong för bränder. Nationellt sett ökar antalet bränder med 43 procent under perioden december till mars enligt Cornelia Henriksson, brandingenjör på Räddningstjänsten i Luleå.
– Dels har sotelden sin topp, och sedan orsakar levande ljus fler bränder under den här perioden, säger Cornelia Henriksson.
Det som oftast orsakar bränder i villor är soteld, alltså att sot och tjära i skorstenen börjar brinna. I flerfamiljshus är en glömd spis den vanligaste orsaken till att en brand bryter ut. Bränder orsakade av levande ljus har däremot minskat på senare år. Förra året ryckte Räddningstjänsten bara ut till fem sådana bränder i Norrbotten, att jämföra med det dubbla för tio år sedan.
För att bostaden ska skonas från bränder har Cornelia Henriksson några råd.
– Ha en brandfilt och en handbrandsläckare hemma, och lämna inte ett rum med levande ljus. Se till att sota skorstenen och stäng den öppna spisen när du eldar i den, säger hon.
Om en brand bryter ut kan man – förutom att ringa 112 – försöka släcka branden med en filt eller brandsläckare.
– Och om det är olja som börjat brinna på spisen får man inte hälla i vatten, för då flammar elden upp och kan spridas till fläkten, säger Cornelia Henriksson.
Dessutom är det inte alltid bäst att i första hand försöka släcka elden.
– Om du vaknar mitt i natten och det brinner kraftigt i din bostad – försök ta dig ut istället, och varna andra, säger Cornelia Henriksson.