Jag noterade det här i samband med det gratis julbord som serverades på Bryggeriet, när två mörkhyade gentlemän stod och tittade mot den form som innehöll ångande het Janssons frestelse och sedan, försiktigt!, skrapade till sig en liten kvantitet av det ångande heta.<br>Då steg jag fram och presenterade mig och fotografen Lukas, frågade om det gick bra att ta en bild (jodå, de nickade medgivande) och om jag kunde få några ord med dem samt att de kanske kunde skriva ner sina namn i mitt anteckningsblock (jo, det gick bra det också).<br>Sedan var det dags att fråga om de verkligen visste vad de var på väg att äta?<br> ? Nej, inte en aning, sa den unge man som kom från Nigeria och som i mitt block bara kallade sig för Samusi.<br> ? Inte jag heller, anslöt sig hans kompis Asim Widatalla från Sudan.<br> ? Vi har aldrig någonsin ätit ?Swedish Christmas Food? tidigare. Men vi har fått veta att just det här som heter ?Janssons? skulle vara särskilt gott. Så då börjar vi med det och så fortsätter vi med något annat senare. Det här ska bli kul!<br>Gott mod<br>Samusi och Asim Widatalla studerar på universitet och hade tipsats om julbordet på Bryggeriet av goda vänner. De gav sig med gott mod in i julmatsätandet och jag önskade dem godmodigt ?god överlevnad? samt strövade vidare in i den stora salen, fylld av fryntliga julmatskonsumenter.<br>Initiativet med gratis julmat till i första hand ensamma men i princip faktiskt vem som helst togs förra året, av ett antal sponsorer som har donerat den mat som senare lagats till och serveras av krögarna Pelle och Patrik Dahlén (far och son) samt ett antal andra personer som sammanlagt är cirka tio stycken.<br> ? Det kom kring 200 personer förra året och det har varit full rush här i år också, meddelade Patrik Dahlén när vi anlände för en besiktning efter att etablissementet varit öppet i omkring en timme.<br> ? Folk verkar väldigt hungriga och allra mest strykande åtgång tycks skinkan samt ägghalvorna med räkor ha!<br>Inte så hungrig själv<br>Patrik Dahlén försäkrade att ?vi kommer inte att stå utan mat?, men var ändå inte riktigt säker på exempelvis hur många kilo skinka som han kunde presentera.<br> ? Vi får många snälla och uppskattande kommentarer, som hur gott det smakar, hur fint upplagt det är och så vidare. Och vi som jobbar här i dag gör det ideellt och för att vi tycker att något som det här också hör julen till.<br>Senare på kvällen skulle Patrik Dahlén själv äta julmat och fira julafton med familjen.<br> ? Men sanningen att säga så är man inte så särskilt hungrig sedan man stått här större delen av dagen<br>Vid ett bord inne i stora salen avvaktade Sven Fant den avfärd hemåt som han snart skulle inleda. Färdtjänsttaxin var beställd men han räknade filbunkslugnt med att den skulle dröja ännu en stund. Behovet av transporter brukar öka markant på just julaftonen.<br> ? Det är första gången jag är här men det var en mycket fin och positiv upplevelse, får jag säga. Julmat är nog bra, men man ska ta den i måttliga doser och det allra viktigaste med julen är i alla fall att man tar det lugnt och umgås med dem man tycker om. Julklappar är däremot inte så viktigt alls. Inte när man är vuxen i alla fall.<br>Till sjöss<br>Sven Fant sätter på sig slokhatten när han ska bli fotograferad och säger att hemma har han ?säkert 13 hattar?.<br>På ena underarmen syns en bleknad tatuering. Ett minne från åren till sjöss på 1950-talet.<br> ? Mamma fick skriva på eftersom jag inte ens var 15 år fyllda vid första resan. Jag jobbade som salongsuppassare och ibland som andre kock. Sammanlagt var jag ute tre år. På Grängesbergare bland annat.<br>Sven Fant spricker upp i ett stort leende och säger att det han tycker bäst om i hela livet är, trots allt, kvinnor.<br> ? Jag frågade min doktor om det fanns någon bot för det? Hon bara skrattade och sa att inte så vitt hon kände till, i alla fall.<br> ? Nä, pojkar, god jul på er! Nu åker jag hem och tar mig en liten jäkel!<br>Och eftersom man bör veta vad man skriver om så fyllde även jag en tallrik, med Janssons frestelse, sill, några skivor kalkon, kalvsylta och somligt annat smått och gott. Och åt. Med mycket god aptit.<br>Utsökt! Deliciöst! Ah!<br>När vi lämnade Bryggeriet, samtidigt som många andra anlände dit, vinkade Samusi och Asim Widatalla från sitt bord. De hade överlevt Janssons Tempatation och var nu redo för nya upplevelser i den svenska julbordsbranschen.<br>God fortsättning, som det heter vid den här tiden på året!<br>