För tio år sedan fanns det någon enstaka sojafärs att välja på ifall du som vegetarian ville ha en proteinrik frysvara. Idag trängs de olika produkterna i frysdisken och sojakött finns i alla storlekar och smaker. Men enligt en undersökning som om TNS-Sifo gjort på uppdrag av Axfood så är det inte bara vegetarianer som provar köttfritt. Var tredje svensk säger sig äta vegetariskt minst en gång i veckan.
På Ica Kvantum står pensionären Stig Andersson och kikar på en förpackning quornbitar.
Brukar du köpa sådana här produkter?
– Inte ofta. Det händer väl då och då men det är väl mer att det blir vanlig husmanskost där hemma, säger Stig Andersson.
Vad skulle få dig att äta mer vegetariskt?
– Om någon skulle bjuda på något riktigt gott skulle jag kunna prova på mer. Det börjar finnas ganska mycket grejer nu, säger Stig Andersson och spejar ut över den välfyllda vegetariska frysdisken.
Enligt Axfoods undersökning anger 48 procent av unga i åldern 15 till 34 att miljö- och klimatskäl som främsta anledningen att äta vegetariskt.
– Ibland händer det väl att jag köper vegetariskt. Jag skulle kunna tänka mig äta mer vegetariska grejer för miljöns skull, säger Emma Isaksson som är 24 år.
De flesta personerna Kuriren pratar med i butikerna säger sig äta vegetariskt någon gång i veckan. Bland de äldre som får frågan är svaret däremot mestadels nja.
– Inte så ofta. Jag är jägare så jag brukar äta vanligt kött. Men om det kommer produkter där man inte märker skillnaden från vanligt kött så skulle jag absolut prova, säger Ove Bucht.