Man ur huse när kungen kom till Hindersön
Sveriges kung Carl XVI Gustaf kom på besök till Hindersön i söndags. Längs den dammiga byavägen upp mot skolan stod packmoppar och fyrhjulingar parkerade. Barncyklar var lagda som i hast på den grönskande dikeskanten. På byns gamla telefonstolpar i korsningen till skolan var affischer uppsatta som påminde om att 3 juni, då är det allmän flaggdag på Hindersön, då kommer Sveriges konung på besök.
Klicka här för att se fler bilder från kungens besök i länet!
Klicka här för att se fler bilder från kungens besök i länet!
- Nej, det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Jag hade inte trott det om någon sagt det, sade Olga Backman.
Enkel inbjudan
Det som lär ha börjat med ett uttalande från en då 90-årig gammal dam i hembygdsföreningen på Hindersön om att nog vore det väl roligt om kungen skulle vilja komma ut till Hindersön, till att Lennart Norman, ordförande i Hembygdsföreningen skickade ett exemplar av Hindersöns egen tidning Hindersöns Allehanda till Hovet, med några enkla rader om att kungen borde komma ut och se hur vackert det är ute på Hindersön och att han är mycket välkommen att hälsa på, om han har vägarna förbi, till att Hovet meddelade, ja kungen vill komma, gick oerhört snabbt. Inom en vecka från det brevet skickades in kom det positiva svaret. Det var knappt byborna trodde att kungen nu var där.
- Det är så overkligt, kungen som man bara sett på TV och i tidningar får man plötsligt träffa livs levande, att få hälsa på honom personligen, jag kan ju inte komma högre än att ha högsta statschefen i landet här hemma, sade mjölkbonden Erik Öhman när han nyss tagit emot kungen hemma på gårdsplan på Ostigården, Hindersöns äldsta gård.
Så fort kungen lämnat gården utbröt jubel bland nära och kära som stått vid sidan av under besöket, ett jubel över att kungen faktiskt besökt Ostigården. Senare under dagen talade Erik Öhman med några andra i byn som undrade om besöket på gården och Kungen även varit in i själva ladugården och sett mjölkkorna.
- Han var intresserad av korna och frågade om dem, men jag ville som inte fråga om han ville gå in i ladugården. Det hade varit så pinsamt om han sagt nej. Jag ville inte propsa på , men jag måste ju erkänna att jag hade förberett där inne, städat i ladugården och så, sade Erik Öhman.
En succé
Kungens tal på skoltrappen och mötet med byborna på Hindersön blev en succé. Efteråt gick mobiltelefonerna varma till nära och kära och om kungen själv hört vad som sades så hade han kunnat känna sig mycket nöjd. Det blev ett spontant, folkkärt och varmt möte mellan Hindersöborna och kungen. Lennart Norman inledde med att hälsa kungen varmt välkommen:
- Kära medlemmar i Hembygdsföreningen. Nu är kungen här ! Det är det största som har hänt i Hindersöns historia sedan elektrifieringen 1953. Dagen efter elektrifieringenk , såg invånarna tillvaron i ett helt annat ljus. I morgon, när kungen besökt oss kommer vi också att se tillvaron i ett helt annat ljus, och det är kungens förtjänst, sade Lennart Norman.
Kommunalrådet Karl Petersen hälsade kungen välkommen å Luleåbornas vägnar och Karl Petersen berättade att hans egen mamma knappt trott honom när han ringt ner till Skåne och berättat att han skulle åka ut med kungen på besök till Hindersön. Han utlovade också minst lika stora satsningar av kommunen på skärgården, kanske mer i framtiden.
Textilkonstnärinnan Birgitta Johansson som är dövblind lämnade över en blomsterkrans till kungen. Kungen fick snabbt av sig kepsen och hon satte den på hans huvud, men först frågade hon om hon faktiskt fick lov att känna på Ers majestät, det fick hon och så fick hon blomsterkransen på plats. Kungen rättade till den något på hjässan och behöll den på och tyckte att den var fin.
Spontan kram
Han tackade henne med en spontan, varm kram. Fler gåvor delades ut. Sedan tog Kungen till orda.
- Först vill jag tacka för alla de fina gåvorna. När jag fick inbjudan lät det väldigt spännande och det var fint att jag fick tid att komma hit ut. Jag har haft en fin morgon här och tror att eftermiddagen kommer att fortsätta lika bra. Inne i skolan har jag sett intressanta bilder med fiske och annat och förstår att kommunen hjälpt till för att göra livet lättare för er här ute. Nu vill jag göra en undersökning bland er, sade plötsligt kungen vänligt och folk i publiken tittade på varandra.
- Hur många är bofasta här ute på Hindersön ?
Vinkar extra
Armar sträcktes upp bland publiken.
- Då vinkar jag extra till er, och när jag kommer tillbaka till Stockholm ska jag berätta om er fina ö, och den fina gården här (Jopikgården) som man kan åka till på retreat, sade kungen.
Lennart Norman föreslog så ett avslutande fyrfaldigt gemensamt leve för konungen.
- Hurra, hurra, hurra, hurra! utropade publiken på Hindersön.
Därefter åkte kungen en tur på fyrhjuling genom byn och folk stannade kvar runt skolan, möttes på gårdsplanen, pratade om besökte som varit och hur fint och lyckat de tyckte att det var.
- Och vilken tur att det var så fint väder, hördes på många håll.
Innan hemfärden serverades kungen på Jopikgården en lunch som bestod av limepanerad lax, fiskad utanför ön, krispig ljummen primörsallad, rostat matvete, kumminkryddad färskost. Till efterrätt Lafroide glass med sås på havtorn plockad på ön.
Enligt rykten skulle kungen ha avslutat sitt skärgårdsbesök med att ta en privat tur förbi det gamla fiskeläget Brändöskär.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1545971&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Valde Klusån före Skövde</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1545982&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Kungen besökte brandområdet</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!