De nationella åtgärder mot personalbristen har svårt att hålla jämna steg med det ökade behovet av psykiatrisk vård, menar Ing-Marie Wieselgren psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och landsting
För Norrbotten gäller det att erbjuda en attraktiv arbetsmiljö för att locka folk – och det är svårt när klinikerna redan har en hård arbetsbelastning.
– Det blir tungt för de som är kvar på arbetsplatsen. Även om man lyckas bemanna med hyrläkare så är de inte med i själva utvecklingsarbetet och det är svårt att få kontinuitet i arbetet, säger Ing-Marie Wieselgren.
Ulf Bergman närsjukvårdschef i Boden och Luleå håller med om problembeskrivningen men säger att han ser en liten ljusning.
– Vi har ST läkare som snart kommer vara färdiga och har också försökt rekrytera genom utlandsrekrytering, säger Ulf Bergman.
Enligt vårdgarantin ska man ha fått vård inom tre månader och att vänta för länge kan få allvarliga konsekvenser menar Ing-Marie Wieselgren.
– Patienten riskerar att bli försämrad och tappa funktionsförmågor, säger hon.
Ulf Bergman tycker att det är angeläget att väntetiderna inom psykiatrin kortas.
– Man ska inte behöva vänta i 10 månader. Men detta är inte enbart ett psykiatriskt problem utan också ett samhällsproblem, säger Ulf Bergman.
Vad gör ni för att lösa situationen?
– Vi måste rekrytera läkare och överläkare med inriktning mot psykiatri och psykiatrisjuksköterskor. Sen kommer vi under hösten se över arbetsorganisationen vad det gäller närpsykiatrin också.