Det var i juni i år som Luleå kommun började utreda ärendet.
– Så snart vi fick kännedom om ärendet så vidtog vi åtgärder. Vi bedömde att vittnesmålet som så pass allvarligt att vi ville få ärendet utrett, säger Ingela Lagerskog, verksamhetschef för stöd och omsorg.
Enligt anmälan ska mannen vid flera tillfällen förgripit sig sexuellt på den boende. Mannen ska även ha låst in sig på toaletten med den boende och hotat med att kontakta polisen om den boende berättade om övergreppen. Enligt kommunens utredning är den boende rädd för att den anställde och att han ska komma tillbaka till boendet.
Både boendepersonal och en tidigare enhetschef bedömmer att den boende är "oförmögen att medvetet ljuga" enligt kommunens utredning.
– Det är svårt att tro att det inte är sant det som den boende berättar, säger Ingela Lagerskog.
En lex Sarah-anmälan är nu upprättad hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och händelsen är polisanmäld.
– Jag kan bara säga att utredningen inte har startat än, men när det sätter igång efter semestern har vi en hel del utredningsåtgärder att utföra, säger Per-Olov Anderson, förundersökningsledare på polisen i Luleå.
Mannen som jobbat på boendet i fem år har nu blivit avstängd från sin tjänst. Enligt utredningen kommer mannen inte få återgå till att arbeta på boendet.
– Vi har vidtagit arbetsrättsliga åtgärder och mannen är avstängd från att arbeta tills vidare. Just nu håller vi på att försöka placera honom på en annan position i kommunen som inte är inom vård och omsorg. Om utredningen leder till ett åtal och att han blir dömd så ger det oss kraft att gå vidare med uppsägning, säger Ingela Lagerskog.
Hur reagerar den övriga personalen på det här?
– De är naturligtvis förskräckta och tycker att de är obehagligt på många olika plan. Både händelsen i sig men också att det är en kollega som ska ha begått gärningarna.