Under onsdagen inträffade en dödsolycka efter Älvsbyvägen i Alvik. Två fordon var inblandade, en personbil och en lastbil. En man i 30-årsåldern avled i olyckan.
Nathalie Pettersson bor tillsammans med sin familj vid väg 94, där olyckan inträffade. Hon har vädjat till Trafikverket för att göra något åt vägen så att det finns en säker övergång för de som behöver korsa vägen, framför allt barnen. Hon säger att det finns omkring 100 barn på byaskolan i Alvik och omkring 30 på förskolan.
– I nästan alla hus finns barn, men det finns ingen förälder som törs släppa sina barn över vägen för att gå till skolan eller cykla till kompisar själva. Det som barnen i stan gör, cykla till sina kompisar eller fotbollsträningen, är bara att glömma. Våra barn har inte samma frihet som andra barn, säger hon.
Anledningen till att familjen år 2013 flyttade till Alvik var just för att det kändes lugnt och tryggt och för att man från kommunen sade att det skulle satsas på byarna, berättar hon. Men av den satsningen märks ingenting.
– Det är noll prioriterat. Det som de gjorde efter att en kvinna dog i en olycka på nästan samma ställe för fem år sedan var att sänka från 90 till 70 och sätta upp en fartkamera. Vad ska krävas för att de ska bygga en säker övergång för våra barn, säger Nathalie Pettersson.
Fartkameran gör att bilisterna sänker hastigheten tillfälligt, sedan "blåser de på", berättar hon:
–Jag har en enda gång sett polisen stå här med radar. Uppe i byn blir det cykelväg och där är hastigheten 30. Här har det inte hänt något på 30 år, jag har pratat med grannarna som berättat att de ville ha en förbättring när deras barn var små. När ska vi och våra barn prioriteras?
Eva Hedesand Lundqvist är ordförande i Alvik-Långnäs byautvecklingsförening. Hon säger att föreningen arbetat i flera år för att få till förbättringar på sträckan.
– Och jag kommer fortsätta trycka på. Trafikverket har gjort en åtgärdsplanering på denna sträcka men trafikplanen kommer först perioden 2026-2029 så det är på gång men allt kostar pengar, säger hon.
– Vi har hastighetsgräns och hastighetskameror men likväl så kör folk fort på sträckan när de väl passerat kamerorna. Det som också behövs är en vädjan till de som färdas efter alla våra vägar är att sänka hastigheten, säger Eva Hedesand Lundqvist.