Malmudden – "en homage till allmännyttan"

"En homage till allmännyttan" så beskriver Luleås förra kommunalråd Karl Petersens sin nya bok – "Malmudden – Luleås första folkhem"

Karl Petersen presenterar sin nya bok på Norrbottens muséum.

Karl Petersen presenterar sin nya bok på Norrbottens muséum.

Foto: Björn Nyström

Luleå2018-02-08 14:58

Bostadsförvaltning är Karl Petersens "stora intresse" och för ett år sedan fick han i uppdrag av sin gamla arbetsgivare HSB att organisera upp deras arkiv.

– När jag såg alla dess handlingar som fanns i arkivet bestämde jag mig, det här ska bli en bok.

Han kallar stadsdelen för Luleås första folkhem. Länge fanns ett stort utbud av kläd- och mataffärer och det fanns till och med planer på en biograf, även om den aldrig blev verklighet.

– Det var den första kompletta stadsdelen, med både boende och service. Det var en blandning av folk, från alla samhällsklasser och inkomster, säger han.

En av de viktigaste förutsättningarna för Malmuddens framfart var den nya bostadspolitik som trädde i kraft 1946. Visionen var att en familj med två vuxna och barn skulle ha råd med två rum och kök för 20 procent av en genomsnittlig arbetarlön.

– Malmudden var ett gott exempel på det. Vällingby i Stockholm är ett annat, säger han

Boken är skriven av historiska och nostalgiska skäl – men också ideologiska.

– Jag tycker att man ska vara glad för en allmännyttig bostadssektor. Det vi bygger själv och själv förfogar över, det är viktig för framtiden. Man ska förstå att bostaden är en viktig del i den sociala välfärden och tillhör kärnverksamheten i vårt samhälle.

I samband med stålverkets etablering i Luleå var bostadsbristen akut. Stiftelsen Koudden – som Malmudden hette från början – bildades i juni 1947. 15 månader senare flyttade första personen in. Efter ytterligare 15 månader stod Malmuddens första byggprojekt färdigt – fördelade över 26 hus och 458 lägenheter.

– Det gick otroligt fort, det ska vi komma ihåg när vi ser hur byggprocesserna ser ut idag, säger han.

Karl Petersen började själv som områdeschef för Malmudden i början av 80-talet.

– Redan då var Malmudden ett av de populäraste områdena. Mitt första intryck var att det var så fantastiskt fint, säger han och fortsätter:

– Men det kommer alltid vara ett eftertraktat område. Det är så välbyggt med varierade höjder, med husen placerade på ett sätt som gör området väldigt trivsamt.

Malmudden är än idag ett föredöme för andra bostadsområden, menar han.

– Jag önskar vi kunde få mer sådana stadsdelar. Alltså en samhällsplanering som kan bli lika väl sammansatt, så att folk från olika bakgrunder kan bo tillsammans, det är viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om