Från kökbök på Kuriren till MatMalin med hela Sverige

Redan som nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren smög Malin Turunen in mat och dryck i spalterna. Smak för det goda har löpt som en röd tråd genom hennes yrkesliv. Nu är hon MatMalin med läsarna och bjuder på restaurangtips, matinspiration och drinkrecept.

"Skaka tills du nästan fryser fast", tipsar Malin Turunen.

"Skaka tills du nästan fryser fast", tipsar Malin Turunen.

Foto: Theresia Köhlin

Luleå2024-06-23 06:00

”Så här ser den ut – inte så snygg för världen men otroligt bra när man ska ösa stekar”, säger Malin Turunen, 53, och håller upp såspipetten som följt med henne sedan 1990-talet.

undefined
"Den här såspipetten testade jag i Kurirens spalter för många år sedan", säger Malin Turrunen, som var tidningens nöjesredaktör.

Då var hon nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren i Luleå och när matlagningsintresset växte lanserade hon en spalt som hette ”Kökbök”. Malin testade olika köksredskap som de flesta aldrig hört talas om.  

Men vi tar det från början. Malin Turunen, som på den tiden hette Eriksson, är Luleåtjejen som utbildade sig till grafiker och direkt fick jobb på Norrbottens-Kuriren. I samband med det första steget av digitalisering avskaffades sätteriet och Malin valde att börja jobba på tidningens centralredaktion.

– Men skiftgång med kvällsjobb passade inte mig som är kvällstrött. Jag hade ett förslag som jag presenterade för chefredaktören och sa att jag kunde föryngra nöjesbevakningen i stället och han nappade på min idé.

Med ett stort intresse för musik och många kontakter i den lokala musikvärlden tog sig Malin an det nya uppdraget med entusiasm och nöjessidorna fick en ny läsargrupp. 

undefined
Malin och Tomas Turunen är båda från Luleå och bor nu strax utanför Stockholm.

Men det fanns också annat som lockade, som det där med mat. 

Med tiden ville hon skriva mer och mer om mat och mindre om pop, rock och film. Efter tio år på Norrbottens-Kuriren var Malin redo för något nytt och kontaktade redaktörer på både inredningstidningar och mattidningar i Stockholm. Och det blev napp!

– Jag fick ett vikariat som receptgranskare, layoutare och textredigerare på Ica Kuriren. Det var ett otroligt roligt jobb, säger Malin.

undefined
Malin pressar en lime.

Receptgranskandet följdes av en fast anställning på inredningstidningen Sköna hem och därifrån var inte steget långt till Allt om mat, när Bonnier sökte efter en redaktör internt.

– Det var drömjobbet, jag har prenumererat sen jag var 16 och befann mig i himmelriket då förlaget också har ett provkök med allt vad det innebär av att testa nya smaker och rätter.

undefined
Red delight på G!

Jobbet tog henne jorden runt för att göra reportage om allt ifrån parmesantillverkning i Italien och en tequilaspecial i Mexiko till Maldiverna, där Malin reste i fotspåren på Årets kock 2011. 

Vid sidan om yrkeslivet bar Malin på en dröm om ett sommarhus på landet, ungefär som fritidshuset i Prinsnäs, där hon tillbringat så många somrar. 

– Vi hittade vårt paradis en och en halv timme utanför Stockholm. Min man Tomas och våra vänner målade inuti stugan och jag fick fixa det sista piffet. Senare byggde vi en bastu. Tomas, 46, som också är från Luleå men har finska rötter, har lärt mig att älska bastubad. Varje fredag går Tomas ut och eldar i bastun och under tiden blandar jag en fredagsdrink. Det blir en överraskning för honom vad jag bjuder på.

Just drinkar och annat drickbart har Malin ägnat en stor del av sin karriär åt, både i bloggen MatMalin och i jobbet på ett företag som importerar vin, sprit och öl. 

undefined
Malin och Tomas Turunen är båda från Luleå och bor nu strax utanför Stockholm.

När det inte handlat om dryck och mat har hon även hunnit knåda surdegar och rulla bullar i arbetet som bagare.

– Jag blev god vän med min kanadensiske granne när han var ny i Sverige. Han lärde sig svenska och vi löste korsord ihop. När han flera år senare behövde en ny bagare räckte jag upp handen och anmälde mig, skrattar Malin och säger att hon både hann med att bränna vid bullar och kakor så att brandkåren fick rycka ut, och att upptäcka att det var roligare än hon trodde att stå i cafét. 

– Men bagarjobbet är slitigare än många tror och när jag värvades till ett nytt jobb på dryckesföretaget kändes det återigen helt rätt. Jag befann mig i bageriet när jag fick samtalet och blev så glad att jag knappt kunde andas. Stackars Jacques blev alldeles förskräckt och undrade vad som hänt. När han fick veta att jag landat ett drömjobb stängde han bageriet och så gick vi ut och firade med bubbel.

Nu satsar Malin på att ägna sin tid åt det hon brinner för allra mest – att driva bloggen MatMalin på heltid igen. Där serverar hon recept på maträtter och drinkar och bjuder på tips på bra restauranger. 

undefined
"Mmm, smakar gott" Varje fredag bjuder Malin Turrunen på en ny drink.

Efter många år i förskingringen bär Malin minnena från tio år på Norrbottens-Kuriren nära hjärtat. 

– Det var en viktig tid i mitt liv, som förde mig in i journalistyrket. Jag fick träffa proffsiga yrkespersoner och gavs chansen att utvecklas. Det var en fin tid och det var där allting började.       

Malins bästa

*Forma på Söder är en mysig restaurang med fransk-asiatiska smårätter.

*Restaurang Borasco på Tjärhovsplan bjuder på en smak av Balkan, Orienten och Spanien.

*Gondolens bar bjuder på livejazz, goda drinkar och bästa utsikten över Stockholm.

Red Delight vodkadrink Till en drink: 0,5 äggvita, 2 cl pressad lime, 4 cl vodka, 1 cl grenadin, 5 cl äppeljuice färskpressad och is hälls i en shaker. Skaka tills du nästan fryser fast och sila upp i cocktailglas. För en alkoholfri variant: uteslut vodkan och du får en Virgin Red Delight

Malins blogg: https://www.matmalin.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!