Måla äggen - nu är det påsk!

Den närmar sig. Överallt kan man se tecken på att påsken snart är här. Grisarna i Hermelinsparken har för länge sedan smält bort och i stället har en hönsfamilj intagit kullen.

TRADITION. I vanlig ordning står tuppen i Stadsparken och håller koll på påskfirandet.

TRADITION. I vanlig ordning står tuppen i Stadsparken och håller koll på påskfirandet.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-04-20 06:00

I staden har gatorna sopats och träden är fulla av pynt. Under påskvandringen i Missionskyrkan berättade pastorn att det inte är Jesu död man firar, utan i själva verket är det hans uppståndelse. Rötterna finns i den judiska påskfesten som firades till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

Förr i tiden hade påsken en större betydelse än vad den har i dag. Efter en tid av fasta var påskaftonsmiddagen med ägg och kött höjdpunkten. I dag smäller det inte riktigt lika högt.

Påskägg och pyssel
Under påskpysslandet i Teknikens hus berättade barnen att de tycker det är kul att fira påsk "för då får man äta godis". Och det är ofta vad påsken förknippas med. Påskägg och pyssel. För de lite äldre brukar påsk betyda släktmiddag och några dagars ledigt från jobbet.

Och man kan väl ana att människorna ute på staden är lite mer avslappnade än annars. Men om det har att göra med att solen har hittat hit äntligen, eller om det har med påsken att göra låter jag vara osagt.

Tips på påsklekar:

Äggpickning: Två personer tar varsitt ägg, förslagsvis kokt. Stöt dem mot varandra. Vinnaren är den som inte fick sitt ägg krossat.

Äggkastning: Dela upp er i par och stå mitt emot varandra. Ta ett okokt ägg och kasta emellan. För varje kast ta ett steg ifrån varandra. Vinnare är det par som klarar att kasta från längst avstånd, utan att ägget går sönder.

Fjäderleken: Dela upp er enskilt eller i lag. Ställ er längs en startlinje med varsin fjäder. Lägg fjädern på startlinjen. När startskottet går börja blås på fjädern i riktning mot mållinjen. Försten över mållinjen vinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om