Först och främst, tidigt är det inte.
– Det är norrsken hela året, konstaterar Sheila Kirkwood på institutet för rymdfysik i Kiruna.
– Det är bara så ljust på sommaren att vi inte ser det. Himlen är för ljus.
I Kiruna syntes inget norrsken, där är det fortfarande för ljust. Institutet för rymdfysik har inte ens slagit igång sin automatiska norrskensregistrator för säsongen. Men däremot kan Sheila Kirkwood se på de instrument hon har tillgång till, att en stor "geomagnetisk störning" registrerades under tisdagskvällen.
– Det är det samma som norrsken, det.
Sheila Kirkwood förklarar det starka norrskenet på tisdagskvällen med att solvinden var ovanligt stark just i går. Solvinden är en ström av protoner som strömmar ut från solen.
– En ström med högre hastighet träffade jorden igår – 500 kilometer per sekund istället för det vanliga "bara" 300 kilometer per sekund.
– Detta komprimerar jordens magnetfält längst ut, 40.000 till 100.000 km från jordytan, och elektroner som annars sitter fast, infångade av magnetfältet på ca 20.000 kilometers höjd , släpps ner i de polära trakterna. Då blir det norrsken när elektronerna träffar atmosfären på 80 till 300 kilometers höjd.
Norrskenet har synts tidigare, men just på tisdagskvällen var det extra starkt, med gröna draperier som svepte över himlen.
Robert Nyholm var en av många som uppmärksammade himlafenomenet under tisdagskvällen.
– Jag gick bara ut på balkongen för att hämta in ett par byxor och tänkte: "Vad är det som lyser?"
Han passade på att ta en bild på himlen från Svartöbrinken och skickade den till Norrbottens-Kuriren.
Per Lundström, som av och till fotograferar för Norrbottens-Kuriren, lyckades med konstycket att få med både norrsken och solnedgång på samma bild.
– Bilden är tagen vid 23-tiden på tisdagskvällen. Jag använde ett vidvinkelobjektiv, 14-24, och en Canonkamera.
– Det var ju så varmt och skönt ute. Jag stod på Mjölkuddsbanken och tog bilden.
Tog du en bild på fenomenet? Skicka den gärna till redaktionen@kuriren.com, så kan vi lägga in den i tidningen och i ett bildspel på kuriren.nu.