Make-ÅV-er o ch "gammal" ost

Shabby chic och läckra "gamla" ostar var ett nytt inslag på Kulturnatten i Luleå. Kommunens Återvinningsmarknad och deras duktiga hantverkare visade prov på förädlade gamla saker.  Och hos Hemma Gastronomin bjöd kocken Simon Laiti på spännande lokala ostar.

ROMSK MUSIK: Mertzi och Terno Drom bjöd på medryckande musik på Köpmantorget och de samlade en stor publik.

ROMSK MUSIK: Mertzi och Terno Drom bjöd på medryckande musik på Köpmantorget och de samlade en stor publik.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2009-09-07 06:00
Kulturnatten som är ett arrangemang i samarbete med Skådebanan och Luleå kommun, föreningar, organisationer och näringsidkare med flera, begicks för fjärde året. Runt om i staden ett myller av arrangemang och aktiviteter med konceptet gratisarrangemang. Körsång, grupper som spelar, dans och slöjd och utställningar, det fanns ett potpurri av kultur att titta på eller delta i under dagen och natten. Det som kändes extra spännande var Återvinningsmarknadens läckra paviljong i kulturhusets foajé. Här visades upp och försåldes saker som restaurerats ute på Kronan av de hantverkare som får plats där i arbetsmarknadsåtgärder.Skicklig personal
- Väldigt duktiga! säger arbetsledaren Rose-Marie Lundström-Stenberg som höll fram de anställda som förvandlar inlämnat och gammalt till nyskapat och läckert - shabby chic kallas inredningsstilen som är väldigt populär nu.- Vi fick en förfrågan om vi ville vara med av Eva Plumppu och vi nappade, berättar Rose-Marie. I montern i kulturhuset är det smakfullt uppdukat med vackra möbler, stolar klädda med granna tyger som lämnats in till återvinningen. Läckra och fiffiga snickarlösningar i små skåp, bänkar, bord med mera. Bara färgen
- Det enda vi köpt in är färgen, säger Rose-Marie och snickaren Kenneth Rosander, en av de 20 hantverkare som producerat utställningen där allt för övrigt var till salu, liksom porslin och annat. Intresset var stort från en förtjust besökarskara.På Hemma gastronomin i Norra hamn frestades med ny lokaltillverkad os. - Grönmögelost och Gouda-ost gjord på fjällkomjölk, allt tillverkat i Jokkmokk, förklarade kocken Simon Laiti och betade av en intresserad kundskara. Vi vandrar vidare och hamnar på Köpmantorget. Här strömmar vacker romsk musik från utescenen och här har många åhörare samlats för att lyssna på Mertzi och Terno Drom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om