Maja vill främja barns läsning

Att läsa tycker bibliotekarien Maja Langedoen är viktigt. På sommaren är många lediga, då är det ett utmärkt tillfälle att greppa en bok.

Bibliotekarie. Maja Langedoen tycker det är viktigt att barn börjar läsa redan i tidig ålder.

Bibliotekarie. Maja Langedoen tycker det är viktigt att barn börjar läsa redan i tidig ålder.

Foto: Lotten Vallgårda

Luleå2017-07-27 07:00
Hej! Hur är läget?

– Det är bra. Jag kom tillbaka från semestern idag.

Vad går ditt jobb ut på?

– Jag är bibliotekarie så jag jobbar med böcker och med att visa böcker för andra människor. Sedan är jag även med i barn och ungdomsgruppen här på Stadsbiblioteket och vi håller på med det här projektet som vi kallar för Sommarboken och som går ut på att främja läsning hos barn och unga.

Berätta mer om Sommarboken!

– Det är en kampanj som vi har under sommaren. Den riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 6 – 16. Alla som vill får ett litet häfte och i det ska man fylla i alla böcker man läst under sommaren. När man har läst tre böcker får man en helt egen bok i present. Det blir en morot för många och det är redan många som har hunnit läsa tre böcker. Detta håller på till sista augusti och gäller i hela länet.

Varför är det viktigt att läsa?

– Det är viktigt för att få ett språk och ett ordförråd som man kan uttrycka sig med. Dessutom tror jag att man till viss del kan lära sig om livet. Man kan lära sig att olika människor upplever olika saker och uppfattar annat än vad man själv gjort.

Hur ska man få fler att läsa?

– Genom att läsa för barn. Framförallt är det viktigt att man får barnen att komma in i läsningen och där är föräldrarna en stor kraft. Om inte föräldrarna läser så mycket för sina barn och de inte får möjligheten att bli lästa för hemma är det viktigt att skolan läser för barnen så att de ändå kommer i kontakt med böcker. Det är ingen omöjlighet att börja läsa på senare år, men då gäller det nog att man blir inspirerad av någon eller något.

Vad i en bok gör att du fångas?

– Det är en sådan grej som är väldigt individuell. Jag gillar språk och vill att språket lockar mig. Det ska vara bra dialoger. Personligen är jag inte så mycket för deckare, jag vill ha en historia som är lite vardaglig, som jag kan känna igen mig i och där jag kan hitta en gemensam nämnare med någon av karaktärerna.

Har du skrivit något själv?

– Ja, poesi och kortare texter. Jag har en inte allt för aktiv blogg som heter Frassemaja där jag skrivit en del. Jag finns även med i en poesiantologi utgiven av föreningen Ordanvind.

Vilken bok ligger på ditt nattduksbord just nu?

– Igår kväll läste jag faktiskt ut min nattduksbordsbok som hette Den sista kvinnan. Den är skriven av den isländska författaren Audur Ava Olafsdottir och handlar om en kvinna som blir lämnad av sin man för en annan man. Isländska böcker tenderar att vara väldigt fängslande.

När under sommaren är bästa lästillfället?

– Det är svårt att säga, det beror på. Om det är dåligt väder kan man känna sig lockad till att sitta inne och läsa, men är det jättefint väder kan det vara väldigt avslappnande att ligga och läsa en bok på stranden.

Vilken bok får ungdomar inte missa?

– Det finns en bok som heter Boktjuven, skriven av Markus Zuzak, den är nog ganska sorgligt, men bra. Även (M)ornitologen av Johanna Thydell.

Vilka bör barn läsa?

Pax-serien är ständigt populär och så även Gregs bravader. Det är två böcker som lockar till mer läsning.

Och vuxna?

– Lustigt nog är detta en av de svåraste frågorna man kan få om man jobbat på ett bibliotek. Över huvud taget så tipsar jag om isländska författare, Flugfiskarens dotter av Therese Ingmarsson och en lite rolig faktabok som heter Omgiven av psykopater!

Maja Langedoen

Ålder: 43

Bor: Luleå, Kallkällan

Familj: sambo och två barm

Kör: cykel och Volvo

Intressen: läsa, skriva och sjung

Gör en ledig dag: umgås med mina barn

Äter helst: vegetarisk mat

Dricker helst: vin och vatten

Läser helst: romaner

Ser på tv: bra filmer, si-fi eller fantasy

Aktuell: ingår i barn och ungdomsgruppen på biblioteket, Sommarboken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om