M-Utspelet: "Utred jourpassen"

Moderaterna anser att regionstyrelsen måste utreda möjligheten att slopa jourpass nattetid vid länets ambulansstationer. "Ta diskussionen med SKR redan nu", säger oppositionsrådet Linda Frohm.

Linda Frohm (M) och Marianne Sandström (SD) vill att regionstyrelsen utreder risker och konsekvenser med förändringar inom ambulanssjukvården kopplat till arbetstidsdirektivet.

Linda Frohm (M) och Marianne Sandström (SD) vill att regionstyrelsen utreder risker och konsekvenser med förändringar inom ambulanssjukvården kopplat till arbetstidsdirektivet.

Foto: Montage: Linda Kask

Luleå2023-10-11 16:52

SKR står för Sveriges kommuner och regioner.

Det stormade rejält inom regionen inför införandet av EU:s arbetstidsdirektiv, som började gälla nu den 1 oktober. Särskilt upprört är det bland ambulanspersonalen på flera håll, inte minst när det gäller de omdiskuterade jourpassen nattetid. Den som har jour ska finnas på plats på ambulansstationen och inom 90 sekunder vara redo att åka ut på larm. 

Med jourtiden inräknad ökar veckoarbetstiden med mer än fyra timmar. Nu vill M ha en risk- och konsekvensanalys av ambulansverksamheten och bemanningen på stationerna i samband med att EU-direktivet har införts och nya scheman görs. Moderaterna anser också att regionen ska utreda om jourpassen helt kan tas bort nattetid. 

– Arbetstidsdirektivet är en skyddslagstiftning och vi är för dygnsvila men vi har särskilda förhållanden i Norrbotten som kan innebära problem, säger Linda Frohm. 

Hon påpekar att regionstyrelsen är högst ansvarig för såväl arbetsmiljön som patientsäkerheten.

M får medhåll av SD, som också kräver att eventuella risker med EU-direktivets införande i regionens verksamheter utreds. Marianne Sandström, oppositionsråd, uppmanar regionstyrelsen att skriva till regeringen och Sveriges kommuner och landsting med en begäran om att undanta Region Norrbotten från arbetstidsdirektivet. 

Nyligen tecknades ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare gällande måltidsuppehållen, som innebär att personalen mot ersättning inte tar ut några schemalagda matraster och får ersättning som ska kompensera för måltidsuppehållen.  

– Det är klart att vi hade önskat en högre ersättningsnivå, men vi kom överens, säger Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet i Norrbotten. 

Gällande jourpassen och arbetstidsförkortningen finns ännu ingen överenskommelse. Regionen har inte ansökt om några undantag från kravet på dygnsvila. Efter att kravet infördes har det blivit alltmer tydligt hur mycket personal som saknas, enligt Lindblad. 

Missnöjet bland ambulanspersonalen har lett fram till att antal uppsägningar i flera kommuner.

– Vi har tagit del av problematiken kring jourpassen. Det är inte vilsamt för någon att sova på jobbet med en inställelsetid på 90 sekunder. Vi kan inte betraktas våra anställda som livegna, säger Marianne Sandström som befarar fler uppsägningar om regionledningen inte agerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!