Lysande utsikter för rymdspanare

En sällsynt tydlig solförmörkelse drar över Sverige den tjugonde mars. Färöarna blir totalt blockerad från ljuset av månen och amatörastronomer förbereder sig.

Efterbehandling. Astronomibilder kräver mycket tid för att bli så skarpa som möjligt.

Efterbehandling. Astronomibilder kräver mycket tid för att bli så skarpa som möjligt.

Foto: Per Lundström

LULEÅ2015-03-17 20:00

– Totala solförmörkelser är ovanliga. Den sista som hände i Sverige var i juni 1954. Tyvärr uppskattade jag den inte särskilt mycket, jag var bara ett år gammal, säger Ulf Jonsson som har startat nätverket Norra Sveriges amatörastronomer.

Nu i mars kommer ungefär 85 procent av solen att döljas för oss i Sverige. En total solförmörkelse är i sig inget konstigt, det händer på olika ställen i världen med några års mellanrum. Men på ett specifikt ställe kan det dröja hundratals år innan det händer. Nästa totala solförmörkelse man kommer kunna se i Skandinavien händer inte förrän år 2126.

Det finns tre typer av solförmörkelse. Vid en total solförmörkelse täcks solen helt av månen. Den är över på några minuter. Ringformad total solförmörkelse är när månen är för långt bort från jorden för att kunna täcka solen helt. Då ser man solen som en tunn ring på himlen. Det vi får se den tjugonde mars är den vanligaste typen, en partiell solförmörkelse. Då formas solen till en skära.

– Jag har fotat solförmörkelser vid fyra tillfällen, men det här kommer vara den största än så länge. Jag är beredd att resa för att få bättre väderförhållanden. Då åker jag nog norrut och in mot norska gränsen.

Att få bilder från rymden är inte lätt. Ljuset är väldigt svagt och det blir mycket brus i bilderna. Därför måste man ha mycket utrustning för att kunna ta bilder som Ulf Jonsson gör.

– Det är ju inte billigt men det är inte direkt dyrt heller. Det blir som när någon har ett jätteintresse för motorer och köper en riktigt fin skoter, säger han.

Man måste också vara försiktig när man tittar rakt mot solen. Utan rätt utrustning förstör man ögonen.

– Första gången jag såg på solen hade jag skaffat ett billigt teleskop från Hobbex. Det hade ett filter som kunde spricka när det blev för varmt. Sådana säljer de inte längre kan jag ju säga, men det är enda gången jag varit orolig.

Ulf Jonssons intresse för rymden väcktes redan under rymdkapplöpningen på sextiotalet. Sedan låg intresset i dvala i ungefär 20-30 år innan han började ta hobbyn på allvar.

– Ljuset från solen tar åtta minuter på sig att komma hit. När man tittar på solen tittar man åtta minuter bakåt i tiden. Tittar man på Andromeda-galaxen tittar man 2,5 miljoner år bakåt i tiden. Jag tycker rymden är fascinerande, säger han.

Bra att veta

Tjugonde mars blir Sveriges bästa solförmörkelse på decennier. Nästa likadana kommer inte förrän år 2039.

Solförmörkelsen blir som mest utbredd vid klockan elva. Det skiljer sig beroende på var i landet man är.

Skydda ögonen. Det finns speciella solförmörkelseglasögon att köpa eller så kan man projicera solen på ett papper. När man tittar mot solen finns en stor risk att skada ögonen.

Även om det är mulet ute behöver du inte missa solförmörkelsen. En brittisk hemsida utlovar en livestream. www.solareclipse2015.org.uk.

En annan rolig händelse i år är en total månförmörkelse. Den 28 september hamnar månen i jordens skugga och får en röd färg.

Källa: Populär Astronomi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om