Lymfom - en mystisk sjukdom

När Margot Rosenberg fick beskedet kände hon sig inte alls sjuk.  I stället trodde hon att hennes prov förväxlats med någon annans.  Nu nästan tio år senare är hon ordförande i länets Blodcancerförening som i måndags uppmärksammade den Internationella lymfomdagen.

LYMFOMDAGEN. Blodcancerföreningen i Norrbotten med ordförande Margot Rosenberg uppmärksammade Internationella lymfomdagen som ägde rum i måndags tillsammans med Birgitta Lauri, Sunderby sjukhus.

LYMFOMDAGEN. Blodcancerföreningen i Norrbotten med ordförande Margot Rosenberg uppmärksammade Internationella lymfomdagen som ägde rum i måndags tillsammans med Birgitta Lauri, Sunderby sjukhus.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2008-09-16 06:00
En knöl under ena armhålan fick Margot Rosenberg, Gällivare, att uppsöka vård, det var i april 1999. När hon skulle ta bort stygnen efter provtagningen berättade läkaren att svaren inte såg bra ut och att hon omedelbart måste läggas in för vidare utredning. - Jag kände mig inte alls sjuk utan var övertygad om att namnlappen på provröret förväxlats, säger hon. Ingen behandling först
Så småningom fick hon diagnosen, lågmalignt lymfom grad två. Att det var grad två gladde henne då hon läst att det finns ända upp till grad fem. Av läkaren fick Margot Rosenberg också veta att någon behandling inte skulle påbörjas förrän hon mådde dåligt. - Jag undrade hur man mår då, berättar hon. Nästa år vid valborg fick hon svaret, hon mådde så dåligt att hon kontaktade sjukvården och fick komma samma dag. I december 2000 friskförklarades Margot Rosenberg, sedan dess har hon haft ett återfall. Nu är Margot Rosenberg 69 år och ordförande för Blodcancerföreningen i Norrbotten. I måndags på Internationella lymfomdagen arrangerade föreningen som har drygt 150 medlemmar tillsammans med Roche AB en föreläsning om lymfom. Föreläsaren, Birgitta Lauri, är överläkare vid hematologen på Sunderby sjukhus. Hon berättar att årligen drabbas cirka 2.000 personer i Sverige av lymfom. - Sjukdomen drabbar alla åldersgrupper, men framförallt äldre, säger Birgitta Lauri. Föreläsningen handlade också om vad lymfom är för sjukdom, men även vilka symptomen är vid en diagnos. - Det vanligaste är att man har känt en förstorad körtel och därför söker sjukvård. Man kan ha symptom som feber, nattliga svettningar, viktnedgång och trötthet. Men även ont i till exempel magen, men man kan också vara symptomfri, förklarar hon. I dagsläget finns det väldigt mycket bra behandlingar för den som drabbats av sjukdomen. Birgitta Lauri uppger att en del går att bota medan andra går att behandla väldigt väl och få en lång överlevnad.

Fakta/Lymfom

Lymfom är en cancerform som drabbar lymfkörtlar och lymfceller i blodet. Lymfom finns i två varianter, Hodgkins sjukdom och non-Hodgkin lymfom. Orsakerna till lymfom är inte helt kända, men såvitt man vet är sjukdomen inte ärftlig.

Hodgkins sjukdom drabbar ofta ungdomar i 20-årsåldern och äldre personer, men är sällsynt hos barn. Non-Hodgkin lymfom finns i många olika former. Man skiljer mellan lugnare, indolenta, former av non-Hodgkin lymfom, som drabbar främst äldre personer och så kallade aggressiva non-Hodgkin lymfom, som oftare drabbar yngre. Källa: Vårdguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!