Lyft för hjärtsjukvården

Räddade liv och ett bättre liv för de räddade.

TILLÖKNING. På Sunderby sjukhus invigdens på torsdagen landets fjärde största intervensionslaboratorium. Här ska kranskärlsröntgen och ballongvidgningar av kranskärlen genomföras i framtiden.

TILLÖKNING. På Sunderby sjukhus invigdens på torsdagen landets fjärde största intervensionslaboratorium. Här ska kranskärlsröntgen och ballongvidgningar av kranskärlen genomföras i framtiden.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-01-09 12:14

Förhoppningarna och förväntningarna på det nya interventionscentret på Sunderby sjukhus är stora. Men både enhetschefen Marit Kylmämaa och närsjukvårdschef Ulf Bergman tror att man med elva månaders ombyggnad och 43 miljoner kronor i olika investeringar ska kunna uppfylla förhoppningarna.

Kardiologisk intervention innebär behandling och kontroll av förträngningar i hjärtat. Det kan handla om kärlkramp eller reella hjärtinfarkter som ska behandlas på den nya avdelning 48 på Sunderbyn.

På torsdagen invigdes avdelningen genom att landstingsrådet Kent Ögren klippte band med små röda hjärtan på.

– Min färg, konstaterade Ögren och klippte bandet i närvaro av 100, 150 intresserade.

Under torsdagen hålls öppet hus i lokalerna, på måndag börjar verksamheten på allvar när de första patienterna tas emot. Patienter från hela länet ska komma till Sunderbyn.

Idag är köerna till kranskärlsröntgen upp till två månader. Marit Kulmämaa har förhoppningen att köerna ska kortas, i synnerhet när avdelningen är i full verksamhet framemot hösten.

På avdelningen finns nio vårdplatser. Där ska patienter från hela länet tas emot och där ska man kunna få en kranskärlsröntgen. På avdelningen ska även göras ballongvidgning. Patienten kommer in ena dagen och ska kunna lämna sjukhuset dagen efter.

Ulf Bergman, närsjukvårdschefen, berättar att han själv genomgått den operation som kommer att genomföras på den nya avdelningen; ballongvidgning och sedan har han fått ett metallnät, en stent, insatt för att kärlet inte ska kunna dra ihop sig igen.

– Jag har blivit botad, utropar han.

Förra året genomfördes runt 1.100 ballongvidgningar på patienter i Norrbotten. Kranskärlsröntgen gjordes på mellan 1.600 och 1.700 patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om