Projektet Gröna piloter startade för drygt tre år sedan av LRF-avdelningarna i de två nordligaste länen. Det var beräknat att kosta 13,7 miljoner. Målet var att starta 18 nya pilotprojekt som skulle kunna stå som förebilder inom energi, entreprenad och turism. Förhoppningen var också att skapa 50 nya jobb. Nu är projektet slut och kan sammanfattas.
- Totalt har vi nyttjat 10,3 miljoner. Vi tecknade avtal med 30 piloter, men elva nådde inte målet. Så det blev totalt 19 nya företagarförebilder, tio inom energi, sex inom turism och tre inom entreprenad, berättar projektkoordinatorn Håkan Stenmark, LRF Norrbotten.
Projektet Gröna Piloter är till 40 procent finansierat av EU-medel. LRF har också satsat pengar och sedan har de deltagande företagen fått betala för att få vara med och ta del av olika konsulter och experter.
Biogasanläggning
Några som hakade på projektet var jordbrukarparet Herbert och Anna-Britta Nyman i Altersbruk, norr om Piteå. De hade länge planerat att bygga en ny panncentral för skogsbränslen, men kom på andra tankar efter ett seminarium som Gröna piloter arrangerade.
I stället för en traditionell panna blev det en biogasanläggning. I stället för flis från skogen blev det gödsel från korna på gården.
- Vi fick hjälp av bra rådgivare och för att hålla kostnaderna nere byggde vi anläggningen själva. Totalt handlar det om en investering på cirka 4,5 miljoner och vi har fått bidrag på cirka 30 procent, säger Herbert Nyman.
Producerar el
Gasen omvandlas till el och i dagsläget producerar anläggningen cirka en miljon kilowattimmar per år. En tredjedel av elen som produceras skickar de ut på nätet och säljer. En tredjedel använder de själva och den sista tredjedelen används för att hålla igång rötgasanläggningen.
- Drömmen är att i framtiden kunna göra flytande drivmedel av gasen och producera sitt eget biobränsle till traktorerna på gården, säger Herbert Nyman.
Turismsatsning
En annan Grön Pilot är Birgit Niva, som driver Nivagården, utanför Korpikylä. Hon slutade med mjölkkor 2008 och gick över till köttdjur. Men för att få gården att gå runt behövde hon fler inkomstkällor. Hon valde att satsa på turism. Nu tar hon emot turister och konferensdeltagare. Det finns övernattningsmöjligheter och hon fixar även mat med råvaror från gården.
- Jag har fått hjälp med kunskap för att kunna börja med turism och utveckla gårdens förutsättningar. Jag har också fått mycket hjälp med att utveckla min hemsida, säger Birgit Niva, som är mycket nöjd med projektet.
Förhoppning är nu de 19 pilotföretagen ska bli förebilder för andra som funderar på att utveckla och bredda sina jordbruksföretag.