Det råder stor läkarbrist i Gävleborg. Det visar inte minst det faktum att Gävleborgs landsting har de högsta kostnaderna i landet för stafettläkare.
Läkarbristen är extra stor i några specialiteter. Det fick landstinget att i höstas gå ut med ett ovanligt erbjudande: de läkare som tar anställning i två år får 500.000 kronor i bonus. Och framgången är stor.
- Tidigare hade vi inte en enda patolog utan tvingades anlita dyra stafetter. Nu har vi lyckas rekrytera två patologer plus specialister i hematologi (läran om blodsjukdomar), neurologi och psykiatri.
Det säger landstingsdirektören Svante Lönnbark till Norrbottens-Kuriren.
Får pengar över
När landstinget gick ut med sitt erbjudande var målet att locka till sig tio specialister. Det målet är redan nått. Nu förhandlar man med flera läkare som är intresserade av att arbeta i Gävleborgs landsting. Och få bonuspengar om två år.
- Vi har lyckats knyta till oss flera specialister. Det är en vinst för landstinget och för patienterna. Dessutom innebär de här avtalen att vi får pengar över trots bonusutbetalningarna, så dyrt är det att anlita stafettläkare, säger Lönnbark.
Han säger att bonussystemet bara är tillfälligt och att Gävleborgs landsting fortsätter att rekrytera läkare på traditionellt sätt. Samtidigt talar han om hur läkarbristen är ett nationellt problem. Han pekar på det faktum att de stora universitetsorterna är välförsörjda när det gäller läkare.
Intresserade men avvaktar
- Det är inget märkligt med det, läkarna bildar familj på studieorterna och stannar kvar. Men det vi kan kräva är att dessa sjukhus och landsting inte anställer så många läkare. Vi måste hitta ett system så att hela landet har god tillgång till läkare, säger Svante Lönnbark.
I landstinget i Norrbotten följer man det nya rekryteringsgrepp som tillämpas i Gävleborg. Men några direkta planer på att kopiera bonussystemet finns inte. Det säger landstingsdirektören Gunnar Persson.
- Vi vill avvakta utvärdering av bonussystemet men helt klart är det intressant. Men innan vi gör samma sak måste man skapa ett ordentligt regelverk så att det fungerar på ett bra sätt.